НОВИНИ

ЕК ще осигури още 100 млн. за земеделските производители в пет държави, включително България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:35, 19.04.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия ще осигури още 100 милиона евро за подпомагане на земеделските производители в България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия, които пострадаха най-сериозно от увеличения внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. Това каза говорител на ЕК в отговор на БНТ.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е изпратила тази сутрин писмо до властите в България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия, в което казва, че е наясно със ситуацията и притесненията на държавите.

Този следобед има среща между зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и министрите на земеделието от петте държави, включително България, за да обсъдят възможни решения на проблема.

От ЕК коментираха още, че не са съгласни с позицията на българските власти, че институцията се е забавила с помощта си за земеделските производители.

"Що се отнася до помощта за земеделските производители - бих искала да не се съглася с позицията, че Европейската комисия е бавна в реакцията си. Ние действахме много бързо, за да предоставим първия пакет от финансова помощ за земеделските производители в три държави-членки, които са изложени на рискове. Още тогава, в края на март, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви след края на срещата на върха, че предлагаме втори пакет помощ. Вторият пакет ще бъде дори по-голям от първия - ще бъде 100 милиона евро за подкрепа на земеделските производители в петте държави, които са най-засегнати от увеличения внос на зърно от Украйна", каза Дана Спинант - говорител на ЕК.

От 24 април България спира временно вноса на храни от Украйна, транзитните коридори остават

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12% по-високи пенсии от 1 юли предвижда проектобюджетът на ДОО
12% по-високи пенсии от 1 юли предвижда проектобюджетът на ДОО
Микяй Наим пред БНТ: Искам да посветя този медал на моя син
Микяй Наим пред БНТ: Искам да посветя този медал на моя син