НОВИНИ

Зоран Заев: Готови сме да започнем преговори с България по двустранни въпроси

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:33, 19.05.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Република Северна Македония е готова всеки момент да започне преговори с България по двустранни въпроси. Това каза в Брюксел премиерът на страната Зоран Заев, който втори ден е на посещение в Брюксел.

В европейските институции Заев подчерта, че езикът и идентичността на страната му не могат да бъдат предмет на преговорите за членство.

Това е второто посещение в Брюксел на Заев в рамките на две седмици.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа след срещата днес, че двамата са обсъдили борбата срещу COVID-19 и възстановяването сред пандемията. Според Мишел ЕС продължава да поддържа с европейската перспектива на Западните Балкани.

Заев се надява преговорната рамка да бъде одобрена до края на португалското председателство, което изтича в края на юни и да бъде насрочена първата междуправителствена конференция, която на практика поставя началото на процеса на преговори. Според дипломати шансовете за това са малко. За да се стигне до там Скопие и София ще трябва да постигнат съгласие по спорните въпроси.

"Представителите на Европейския съюз знаят и разбират, че нашата македонска идентичност и македонският език не са и никога няма да бъдат предмет на преговори. Знаят и разбират, че това никога не е било и не трябва да бъде на масата за преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Готови сме във всеки един момент и имаме абсолютно добра воля да разговаряме с България по въпроси от двустранен характер, по всяко време без това да влияе на нашето влизане в ЕС", каза Заев.

В интервю за "Политико" той коментира, че провал на началото на преговорите ще има последствия не само за Република Северна Македония и Албания, но и за целия регион и ще отвори пространство за влияние от страна на Китай и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаите в Пловдив арестувани заради корупция и чадър над престъпни групи (ОБЗОР)
Полицаите в Пловдив арестувани заради корупция и чадър над престъпни групи (ОБЗОР)
Радев коментира новите назначения и рокадите в службите
Радев коментира новите назначения и рокадите в службите