НОВИНИ

Полицаите в Пловдив арестувани заради корупция и чадър над престъпни групи (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 19.05.2021
Чете се за: 04:35 мин.
Криминално
Слушай новината

Заради връзки с престъпни групировки и опънат полицейски чадър над престъпността седем полицаи от Пловдив бяха арестувани днес.

Сред арестуваните е и началникът на Трето районно управление в града Самуил Хаджиев. Полицаите са следени продължително от "Вътрешна сигурност" към МВР и Окръжната прокуратура в Пловдив. Безкомпромисност към служителите с пагон - такава е заявката на вътрешния министър Бойко Рашков.

Седем полицаи от пловдивската дирекция на вътрешните работи са арестувани, а петима криминално проявени, свързани с разследването, се издирват.

Сред арестуваните е и началникът на Трето районно управление в града Самуил Хаджиев. Това са първоначалните резултати от съвместната акция на "Вътрешна сигурност" към МВР и Окръжна прокуратура в града. В Пловдив пристигна и министърът на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков, за да се запознае с подробности по разследването и среща с ръководството на МВР в града.

Арестите на полицаи са част от акция, продължила няколко месеца и свързана с корупция и покровителство на престъпни дейности в региона проституция, подкупи и наркоразпространение:

"От нас обществото очаква да извършим необходимите кадрови промени. Там, където видим, очевадно за всички, че има на по-ниски нива служители, които си позволяват, въпреки че законът ги е облякъл във власт да разследват, престъпления, да разкриват извършителите им, самите те се превръщат в престъпници с пагон. Това нещо, докато съм аз министър, няма да търпя и където трябва ще се вземат строги кадрови мерки", каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

От Окръжната прокуратурата в Пловдив потвърдиха, че служителите на МВР са под наблюдение от дълго време.

"Повече от 6 месеца акцията е планувана от Окръжна прокуратура да бъде проведена през месец май, не се съобразява с това законно служебно правителство. Купуване на гласове не се касае, корупция се касае, подкупи и проституция и в тази насока се работи, да", каза окръжният прокурор Румен Попов.

Бойко Рашков призна, че не може да открие сегашния директор на МВР-Пловдив Йордан Рогачев и ще потърси съдействие от прокуратурата, за да го издирят:

"Не може такива престъпления да се вършат в едно районно управление в Пловдив, а областният директор да не знае, не може. Той е бил длъжен да упражнява контрол върху тези служители и да вземе конкретни мерки", заяви Рашков.

Смените на областните ръководства на полицията в страната ще продължат, потвърди вътрешният министър, особено на местата, където се установи, че не се справят с работата. Днес е освободен началникът на СДВР Георги Хаджиев, заяви вътрешният министър:

"Аз днес съм тук, защото трябва да проведа сериозен разговор с ръководителите на ОД на МВР в Пловдив, защото това е удар срещу тази служба тук и в следващите дни ще трябва да вземем решения, задължително трябва да има рокади", каза Бойко Рашков.

Вътрешният министър отрече сега да има чистка в МВР структурите и даде пример с предишни ръководители на силовото ведомство:

"Когато идва Цветанов като министър, той е повикал всички регионални директори и е разпоредил всеки да си подаде оставката, а той ще реши кои ще остави и кои ще освободи, т.е. избрал си е удобни хора, всички останали освободил до един", каза Рашков.

Във вътрешното ведомство ще се създаде специално звено заяви Бойко Рашков, където ще назначи служители от страната, които да подпомагат дейността му. Той отрече спекулациите, че му е предлагано да поеме в бъдеще поста на главен прокурор.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ разкри схема за продажба на "отговори" на матурите по БЕЛ срещу биткойни
БНТ разкри схема за продажба на "отговори" на матурите по БЕЛ срещу биткойни
Зоран Заев: Готови сме да започнем преговори с България по двустранни въпроси
Зоран Заев: Готови сме да започнем преговори с България по двустранни въпроси