НОВИНИ

Жители от Пловдивско с подписка срещу мантинелите на Околовръстното

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 19.05.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Широка обществена реакция в Пловдив и региона заради мантинелите на Околовръстното шосе. В десетки населени места тече подписка срещу монтираните предпазни съоръжения при ремонта на трасето. Хората смятат, че пътят е много тесен и мантинелите допълнително ограничават възможностите за реакция при инцидент.

Жители на селата Марково и Първенец всеки ден пътуват по ремонтираното Околовръстно шосе. След катастрофата на Великден, в която загинаха трима души, хората наричат участъка "коридор на смъртта".

"Това е един улей, много опасен, в който караш, и във всеки един момент си казваш: по-бързо да го премина, някой да не влезе в насрещното с по-висока скорост срещу теб, защото ти няма къде да избягаш", коментира Спас Паунов.

"Пътят е тесен, ако трябва да се отбие или да се спре, е просто невъзможно", каза Роза Динчева.

Извънредните ситуации не са предвидени при ремонта на трасето и това е неговата слабост, смятат експерти. Според инж. Камен Матев новото околовръстно е път само за здрави коли, управлявани от здрави хора.

"Липсата на елемента аварийни площадки, които са общо 57 метра дълги, с 25 метра подход, с паркингова площ, точно тази липса води до опасност", обясни той.

Три жертви след тежка катастрофа на Околовръстното в Пловдив

"Не дай си боже, човек да аварира или ПТП, линейка, пожарна не може да стигне, а както се разбра, ние нямаме и хеликоптер, който да помага в такива случаи, т.е. остава да разчитаме на Господ и на късмета", каза Михаил Екимджиев.

От Областното пътно управление в Пловдив обясниха, че мантинелите са поставени според изискванията за безопасност. А като аварийни площадки препоръчват да се ползват лентите за отклонение от основното трасе.

"В участъка, за който разговаряме, има една такава площадка, но има и много десни ленти към крайпътни обекти, към които също е възможно аварирал автомобил да спре. Има и участъци, в които няма еластични огради, там също е възможно да се спре", коментира инж. Валентина Бакърджиева.

Подписката, инициирана от жителите на село Марково, продължава. В нея вече са се включили хора от 20 населени места. Петиция върви и в социалните мрежи.

"Истината е, че хората не се чувстват спокойни, шофирайки по този път", каза кметът на Марково Десислава Терзиева.

След като бъдат събрани подписите за преместването на мантинелите и разширяването на пътя, те ще бъдат депозирани в Агенция "Пътна инфраструктура".

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън поиска деескалация на напрежението в Близкия изток още днес
Джо Байдън поиска деескалация на напрежението в Близкия изток още днес
БНТ разкри схема за продажба на "отговори" на матурите по БЕЛ срещу биткойни
БНТ разкри схема за продажба на "отговори" на матурите по БЕЛ срещу биткойни