НОВИНИ

Радев коментира новите назначения и рокадите в службите

румен радев рокадите службите логични действия
bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 19.05.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Политика
Слушай новината

Когато назначавах служебното правителство, аз дадох своите кратки указания: честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Така че предполагам, че това са логични действия.

Така държавният глава Румен Радев коментира пред журналисти смените на областните управители и рокадите в службите. Президентът участва във видеоконференция на тема "Германо-българските икономически отношения: актуално състояние и перспективи" в Пирдоп.

"След като се сменя една власт, а областните ръководители работят с изпълнителната власт, е логично те да се сменят. По закон трябва да се предоставят еднакви по обем и съдържание информации и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя, и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнено. И това лесно може да се докаже. Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", коментира Радев.

По думите му абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателен за България етап от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е и в момента към Борисов, а не към България.

"Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади, става въпрос за принципи, да има прозрачност, отчетност, отговорност и нулева толерантност към престъпност, към нелоялност не към мен, не към служебния кабинет, а към България", допълни президентът.

Според него два месеца са кратък период за което и да е правителство, но е важен сигналът, който се дава, важно е да се застане на принципни позиции. Той за пореден път заяви, че укрепване на държавността, това е, от което имаме нужда в момента.

"Да се прояви държавност, да започнем да говорим и да действаме за укрепване на върховенството на закона, за пресичане на злоупотреби, на кражби, за неутрализиране на натрупалото огромен ресурс задкулисие", каза още Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зоран Заев: Готови сме да започнем преговори с България по двустранни въпроси
Зоран Заев: Готови сме да започнем преговори с България по двустранни въпроси
Какво трябва да знаете, ако пътувате до Гърция?
Какво трябва да знаете, ако пътувате до Гърция?