НОВИНИ

Новият областен управител на Русе ще работи за честни избори, спазване на мерките и ваксинацията

bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 20.05.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Новият областен управител на Русе Борислав Българинов встъпи в длъжност тази сутрин. Решението за назначаването му бе взето по време на вчерашното заседание на Министерски съвет, който смени общо 24 областни управители в страната.

Българинов заяви, че основните задачи, които си е поставил, са свързани със спазване на противоепидемичните мерки, продължаване на ваксинацията срещу COVID-19 и провеждането на честни избори.

"Кметове или представители на различни държавни учреждения, говоря като ръководители, има много такива примери в страната ни, да не се опитват да влияят за това кой как да гласува“, коментира новият областен управител на Русе.

Борислав Българинов е роден на 22.08.1965 г. в село Горно Абланово. Завършил е Висшият институт на МВР. По професия е адвокат. Бил е народен представител в 40–то Народно събрание от квотата на Съюза на свободните демократи в коалиция Български народен съюз, в която участваха още БЗНС-НС и ВМРО-БНД. В парламента Българинов е бил член на Комисията по правни въпроси, заместник председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на подкомисията за контрол на специалните служби. Бил е още прокурор в Районна прокуратура в Русе и следовател в Окръжната следствена служба. Владее руски и френски език.

На поста областен управител Българинов заменя Галин Григоров (ВМРО-БНД), който го заемаше от 1 юни 2017 г. Основните приоритети в работата на Григоров бяха възраждането на военно-патриотичното възпитание, развитието на културата и увеличаването приема в паралелките с професионална насоченост, както и изграждането на втори мост над река Дунав при Русе, и на автомагистрала между Русе и Велико Търново.

"Това, че някой има съмнения, че областният управител може да повлияе или да купи избори, или да повлияе на резултата, мисля, че е най-малкото несериозно. Аз напускам поста областен управител с високо вдигнато чело, с честното си име и с достойнство. Много бяха желанията ми да се случат едно, второ и трето. Не всичко успя. Един бъдещ мост при Русе и Гюргево стана най-сетне приоритетен. Вярвам, че моят наследник ще продължи борбата това да се случи. Много е важно както този мост, така и магистралата Русе – Велико Търново, да се надяваме, още този месец да имате възможността да направите първите копки“, коментира още Галин Григоров, който пожела на новия областен управител служебният му мандат да не продължи само 3 месеца.

Борислав Българинов добави, че негови заместници засега остават Валентин Колев и Свилен Иванов, но в близките дни се очаква решение по този въпрос на служебния премиер Стефан Янев.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва делото срещу Саркози за финансиране на предизборната му кампания
Започва делото срещу Саркози за финансиране на предизборната му кампания
Убедително начало за Адриан Андреев във Флорида
Убедително начало за Адриан Андреев във Флорида