Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Драганов: От 26 юни у нас да се влиза без изискване за PCR, антигенен тест и ваксинация

от БНТ
09:40, 20.05.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Днес в 11.00 ч. във Военния клуб в София ще се проведе среща между служебния министър на туризма Стела Балтова и туристическия бранш.

Незабавно трябва да бъде даден хоризонт откога стартира масовият туризъм, който е на непрекъснат принцип. Ние трябва да обявим, че от 26 юни стартира непрекъснатият туризъм. Той е на чартърна основа. Това означава, че веднъж започнат, не може да бъде прекъснат. Ако бъде прекъснат, това е голяма загуба за превозвачите.

Това коментира в "Денят започва" председателят на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Ние имахме добра комуникация с предишния министър на туризма Марияна Николова, която разбра проблема и даде хоризонт. Във втората половина на март обяви, че от 1 май започва прекъснатият туризъм. Но организираният туризъм, който се организира от туроператори, изисква сега да им кажем, за да могат да се подготвят. От 26 - 27 юни да го отворим, за да може засилвайки се от 15 юли, да бъде в пълна сила и да имаме 90 дни, в които да работим интензивно до началото на октомври“, допълни Драганов.

Той обясни, че летният туристически сезон започва след 15 юни.

"Сега 26 - 27 е подходящо, но това означава министър-председателят да се обади на министър-председателите на страните от ЕС и да кажат следните неща: "От 26 юни в страната се влиза без изискване за PCR тест, антигенен тест и ваксинация“. Това ще го направят Гърция и Турция“, каза Драганов.

Този бизнес със сертификатите – това не е икономиката на страната. Туризмът, който не може да получи от правителството никаква финансова помощ, различна от тази, която е обявена по бюджет, той трябва да даде възможност на хората в туризма да започнат да работят, категоричен е Драганов.

Според него тази година шезлонг и чадър на плажа би трябвало да струва между 8 и 10 лв. на един предмет.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Евакуират гръцки села заради пожар
Евакуират гръцки села заради пожар
Омбудсманът към МРРБ: Наредбата за технически паспорти на сградите ощетява гражданите
Омбудсманът към МРРБ: Наредбата за технически паспорти на сградите ощетява гражданите