НОВИНИ

Без санкции от САЩ за основната компания зад "Северен поток 2"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:08, 20.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Администрацията на президента Джо Байдън няма да налага санкции на основната компания, която изгражда газопровода "Северен поток 2". Държавният секретар Антъни Блинкен се аргументира, че решението е в интерес на националната сигурност на страната. Той разговаря с руския си колега Сергей Лавров в Исландия. Първите дипломати изразиха готовност за сътрудничество, въпреки различията между техните страни.

САЩ ще санкционират руски фирми, участващи в проекта "Северен поток", но изключение ще бъде направено за компанията "Норд стрийм 2" и изпълнителния ѝ директор Матиас Варниг, който е германски гражданин.

От писмо на Антъни Блинкен до американския Конгрес става ясно, че налагането на санкции би засегнало отношенията на Съединените щати с Германия и европейските му партньори и съюзници. Въпреки това Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност".

Проектът трябва да доставя газ от Русия под Балтийско море до Германия и е 95% завършен. Критиците на съоръжението изтъкват, че то ще бъде голяма геополитическа награда за Кремъл.

Първите дипломати на САЩ и Русия с призив за сътрудничество

В този контекст се състоя среща между американския държавен секретар Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров - първа между двамата след встъпването в длъжност на администрацията на президента Байдън. По думите на Блинкен Вашингтон е за сътрудничество, но е готов да отговори на всяка агресия.

"Ние се стремим към предсказуеми, стабилни отношения с Русия. Смятаме, че това е добре за нашия народ, добро за хората в Русия и несъмнено е добре за целия свят", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

На свой ред Сергей Лавров изрази готовност Москва да търси решение на въпросите, останали от предишната американска админстрация.


"Необходимо е да си сътрудничим по теми, по които имаме сходни възгледи и когато е възможно, да постигаме положителни резултати. Например при разрешаването на конфликти и други въпроси като стратегическата стабилност", каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Близо двучасовият разговор между Блинкен и Ларвов се проведе в кулоарите на срещата на Арктическия съвет в Рейкявик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без засилен интерес от партии и коалиции за регистрация за изборите в ЦИК
Без засилен интерес от партии и коалиции за регистрация за изборите в ЦИК
Верижна катастрофа в Кресненското дефиле
Верижна катастрофа в Кресненското дефиле