НОВИНИ

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост не е достатъчно амбициозен

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 20.05.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас

Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един План, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен.

Това заяви в "Денят започва" служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той уточни, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. А тук по думите му този подход не е напълно спазен.

"Има отворени въпроси, т.е. технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови. Т.е. той в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим", коментира Пеканов.

Служебният вицепремиер допълни, че някои от критиките са, че в сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция, заложените проекти не са достатъчно и не са достатъчно ефективни. Според него от друга страна, в социалната сфера също може да има подобрение.

Еврокомисията ще осигури до 800 милиарда евро до 2026 г. за възстановяване

Той беше категоричен, че е започнала много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи.

"Социалните партньори също казаха, че винаги може да се подобри Планът, но те също така сложиха тежест върху това, че ние искаме част от тези средства да започнат да идват тази година, защото това ще помогне на възстановяването на икономиката. И съответно има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още Плана, но и да не се забавяме много, да се опитаме възможно в най-кратък срок той да е готов. В рамките на този служебен кабинет се опитваме той да е готов", каза още Пеканов.

Работи се активно по осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства. Той е назначил проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Върви и планирането по следващия програмен период.

"По две от оперативните програми има някои притеснения, но бях уверен от управляващите органи, че това е стандартна процедура и винаги в края на програмния период средствата успяват да бъдат договорени, изпълнени и усвоени. Става дума за това, че процентът на изпълнение не е толкова висок, колкото по другите оперативни програми", обясни Пеканов.

Той допълни, че мониторингът е много важен, да се осигури тези средства да стигнат до хората. Такива механизми вече са заложени отчасти в Плана за възстановяване. Според него това е един от най-важните приоритети, ЕК да осигури средствата, които са на всички европейци и на всички българи, да стигнат до тях.

Още от разговора вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отговори за матури в биткойни - как БНТ разкри схемата в социалните мрежи
Отговори за матури в биткойни - как БНТ разкри схемата в социалните мрежи
От "Артекс" са готови да заведат дело срещу държавата в Страсбург заради "Златен век"
От "Артекс" са готови да заведат дело срещу държавата в Страсбург заради "Златен век"