НОВИНИ

Еврокомисията ще осигури до 800 милиарда евро до 2026 г. за възстановяване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:08, 14.04.2021
Чете се за: 04:40 мин.
еврокомисията осигури 800 милиарда евро 2026 възстановяване
Слушай новината

Европейската комисия ще мобилизира от тази година до 2026 г. средства в размер до около 800 милиарда евро по текущи цени, които ще бъдат използвани от държавите от ЕС в рамките на инструмента за възстановяване от COVID-19 NextGenerationEU.

Еврокомисията ще заема всяка година до 150 милиарда евро годишно от световните капиталови пазари. Това ще превърне ЕС в един от най-големите емитенти в евро. Всички заеми трябва да бъдат погасени до 2058 г.

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан каза, че се очаква през юли да бъдат изтеглени първите заеми.

ЕК прие диверсифицирана стратегия за финансирането, която съчетава използването на различни инструменти и техники за финансиране с открита и прозрачна комуникация с участниците на пазара. Тя включва ежегодно решение относно обема на заемите и доклади на всеки шест месеца за основните параметри на плана, за да се осигури прозрачност и предвидимост на инвеститорите и другите заинтересовани страни.

Стратегията включва и прозрачни взаимоотношения с банките, подкрепящи програмата за емитиране (чрез мрежа на първичните дилъри).

Ще бъдат представени множество инструменти за финансиране (средносрочни и дългосрочни облигации, някои от които ще бъдат емитирани като „зелени“ облигации по линия на NextGenerationEU и европейски облигации „EU-Bills“) за поддържане на гъвкавост по отношение на достъпа до пазара и за управление на необходимата ликвидност и падежния профил. Предвижда се и комбинация от търгове и синдикиране, за да се гарантира икономически ефективен достъп до необходимото финансиране при изгодни условия.

Инструментът NextGenerationEU е в основата на мерките на ЕС в отговор на кризата, свързана с COVID-19, и има за цел да подкрепи икономическото възстановяване и да изгради по-екологосъобразно, по-цифрово и по-устойчиво бъдеще. ЕС договори този инструмент като част от пакет от стимули в размер на над 2 трилиона евро (по текущи цени) или 1,8 трилиона евро (по цени от 2018 г.), който също така обхваща дългосрочния бюджет за периода 2021—2027 г.

Основният елемент на NextGenerationEU е Механизмът за възстановяване и устойчивост — инструмент за предоставяне на безвъзмездни средства и заеми в подкрепа на реформите и инвестициите в държавите — членки на ЕС, на обща стойност 723,8 милиарда евро по текущи цени.

За да се възползват от заемите и безвъзмезните средства от този инструмент, държавите до края на април да представят националните си планове за възстановяване и устойчивост.

Във връзка с намерението на сегашното българско правителство да забави изпращането в Брюксел на плана за развитие и да остави решението на следващото правителство, от ЕК казаха за БНТ:

“Понастоящем Комисията участва в интензивен диалог с всички държави-членки относно изготвянето на техните проекти за планове за възстановяване и устойчивост. Плановете трябва да бъдат представени по правило до 30 април. Изготвянето на тези планове представлява предизвикателство за всички държави-членки. Изисква се подготвянето и планирането на реформи и инвестиции за следващите шест години и гаранции, че те няма да вредят на климата и околната среда и ще бъдат икономически ефективни.

Това начинание се провежда в момент, в който държавите-членки са съсредоточени върху борбата с пандемията. В резултат на това на някои държави-членки може да са им необходими още няколко допълнителни седмици, за да финализират плановете си и да гарантират, че напълно спазват законовите изисквания, договорени от съзаконодателите. Качеството трябва да е на първо място. Само качествени планове ще гарантират положителна оценка от страна на Комисията, а по този начин и изплащането на предвиденото предварително финансиране, след като бъде одобрено от Съвета и бъде сключено споразумението за заем. В интерес на всички е окончателните планове да стигнат до нас възможно най-скоро.

Забавянето на представянето на план за възстановяване и устойчивост от една държава-членка няма да повлияе на изплащането на средства на другите държави-членки”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови нарушения и липса на сертификати при погребалните агенции в Пловдив
Масови нарушения и липса на сертификати при погребалните агенции в Пловдив
Григор Димитров е на 1/8-финал в Монте Карло
Григор Димитров е на 1/8-финал в Монте Карло