НОВИНИ

Заради изборите България е договорила с ЕК отсрочка за представянето на Плана за възстановяване

Николай Минков
от Николай Минков
19:13, 13.04.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Политическата криза и нови избори са най-лошият сценарий за българската икономика, твърдят работодатели, анализатори и експерти. Според тях най-важната задача пред бъдещото правителство е представяне в Брюксел на преработения План за възстановяване и устойчивост с ресурс от 12 млрд. лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви за "По света и у нас", че вече е договорен по-гъвкав срок с Европейската комисия, за да може новото правителство да прецени дали ще прави промени по плана, преди да го внесе.

Близо 1 милиард лева българските фирми ще могат да ползват директно от Плана за възстановяване и устойчивост. До края на април преработения му вариант трябва да бъде внесен в Брюксел.

"Ако това не се случи, наистина ще има огромно забавяне по получаването на тези средства, което ще забави и българската икономика и възстановяването от кризата", заяви Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Преминаване към зелена енергия заема водещо място в Плана за възстановяване, със заложен ресурс от близо 2 млрд. лева.

Спешно изготвяне на нова енергийна стратегия за преминаване от въглищна електроенергия към зелена е най-важната задача пред новото правителство, твърдят експерти от бранша.

"Ние трябва да знаем как ще посрещнем понятието чиста енергия и "зелена сделка". Половината енергия, която харчим всички, е произведена от въглища. Основната част, която трябва да предприеме държавата, е да вземе решение, ясно, как утре да започне да строи ядрена централа, която да е 100% държавна без никакви стратегически инвеститори", каза Богомил Манчев.

Икономистите също са обезпокоени от политическа нестабилност и блокиране на Плана за възстановяване за неопределено време.

"С тази политическа ситуация, с това забавяне, което неминуемо ще се случи за съжаление, отново ще сме на опашката по това да действаме проактивно и ще се озовем в ситуация, в която другите страни вече ще са започнали да работят по този план, по тази линия на трансформиране на икономиката, а ние тогава ще започнем тепърва да се събуждаме", каза икономистът Владимир Сиркаров.

"Изправени сме в момента пред политическа криза, мога да кажа спокойно, която ще рефлектира и върху административния апарат, който всъщност оперираше с тези програми", каза икономистът Агоп Каспарян.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни за "По света и у нас", че заради изборите е договорена отсрочка в крайната дата за представянето на Плана, който е готов на 97%.

"Вече сме провели разговори с Европейската комисия. Експертите там са в състояние да проявят известна гъвкавост и да се съобразят с волята на новото правителство, ако то иска да преработва плана или да пише нов план. Редно е тези, които ще сформират правителство, да имат шанс да изразят волята си, изпращайки плана така, както е разработен последните 8 месеца или преработвайки го", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обаче предупреди, че всяка промяна води до забавяне.

"Няколко процедури, свързани с подготовка, говоря за отделни процедури, отнемат месец, два или три. И всички, които имат амбиции в тази посока, нека знаят, че този процес, по дефиниция, не е особено бърз и няма как да бъде бърз. Освен това всяка стъпка периодично се съгласува с ЕК", каза Томислав Дончев.

Пред БНР зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис потвърди, че 30 април е само индикативен краен срок и България няма да изгуби нищо, ако не го спази. Той обаче обясни, че колкото по-бързо бъде представен планът, толкова по-бързо Брюксел ще одобри парите за страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване: Близо 30% от българите са преоткрили страната ни като добро място за почивка
Проучване: Близо 30% от българите са преоткрили страната ни като добро място за почивка
Байдън изтегля американските войски от Афганистан до 11 септември
Байдън изтегля американските войски от Афганистан до 11 септември