НОВИНИ

Проверяват погребалните агенции в Пловдив заради скок в цените

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 13.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Полиция и инспектори от РЗИ влязоха в траурни агенции в Пловдив. Извънредната проверка според директора на полицията е провокирана от повишените цени на траурните услуги през последните месеци, особено когато става въпрос за починали хора с диагноза Ковид.

Днес в Пловдив са били проверени около 20 траурни агенции. В акцията участват цивилни полицаи, данъчни, инспектори на РЗИ, които според законодателството контролират траурната дейност, както и дейността на крематориумите.

Районната прокуратура в Пловдив е уведомена за оперативните действия на полицията.

На място се преглеждат сертификатите за работа на всички траурни агенции. Финансовите документи, които издават на своите клиенти, както и дали спазват противоепидемичните мерки.

Една от причините за тази масова проверка според началника на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Йордан Рогачев е увеличението на цените на погребалните услуги през последните месеци и то, когато се касае за болни с коронавирус.

Тази проверка цели да установи дали има спекула или причините за това поскъпване са чисто обективни.

От Съюза на погребалните фирми обявиха за БНТ, че причината за поскъпването е изискването от здравните власти всички покойници с Ковид да бъдат поставени в ковчези с метални вани.

"Още преди година казах, че ще има увеличение. Трябва да се погребват в масивен дървен ковчег, с метална вана и тялото да е обработено с дезинфектанти, да бъде поставено в санитарен плик му казваме ние. Министърът направи една нова заповед, в която отмени задължението погребението да бъде в масивен дървен ковчег, но запази изискването да има метална вана вътре", обясни Атанас Аргиров, председател на Съюза на погребалните фирми.

Само металният ковчег струва между 600 и 700 лева, показа наша справка. Но според здравното министерство изискването за употребата му е отпаднало още в края на август. И починалите с ковид могат да бъдат погребвани в нормални ковчези, дъното на които да бъде покрито със стърготини и прахообразен биоцид.

Към момента цените на погребенията в Пловдив варират около 1000 лева. Сумата може да се удвои, ако клиентите добавят допълнителни услуги по тяхно желание, обясниха от агенциите.

От Общинското предприятие "Траурни дейности", които не са обект на днешната проверка, уточниха, че в последните месеци се увеличават случаите, в които роднините избират починалите им близки да бъдат кремирани.

"Кремацията не изисква такъв ковчег, който да бъде с ламарина отвътре обкован. Цената на кремацията с един обикновен ковчег е около 500-600 лева", уточни Магдалена Козарова, ръководител отдел „Погребения към ОП Траурна дейност" Пловдив

По данни на траурните агенции в Пловдив погребенията в региона за последната година са се увеличили с близо 20%.

Текст: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите лидери на неформална среща преди откриването на новия парламент
Политическите лидери на неформална среща преди откриването на новия парламент
Очакват се проливни дъждове у нас - какво е състоянието на язовирите
Очакват се проливни дъждове у нас - какво е състоянието на язовирите