НОВИНИ

Експертни съвети решават до края на седмицата за ваксинацията с "Астра Зенека"

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:51, 13.04.2021
Чете се за: 05:35 мин.
Още
Слушай новината

Все още няма категорично решение как ще се процедира с ваксината на "Астра Зенека" у нас. Според доц. Михаил Околийски от представителството на Световната здравна организация в България е задължително поставянето на втората доза от ваксината и то от същата, с която е била първата игла. Така човек ще има пълна защита.

До края на седмицата се очаква становище от експертните съвети как ще се процедира с ваксината на "Астра Зенека". Здравните власти увериха, че тези, които искат да си поставят втора доза от препарата на "Астра Зенка", ще могат да го направят. А за тези, които не искат, ще се вземе решение с коя от наличните у нас да бъде заменена.

Здравният министър уточни, че ваксината на "Астра Зенека" ще бъде изтеглена само ако няма желание към нея и напомни още веднъж на хората да бъдат спокойни. Ангелов отбеляза и тенденция за спад на новозаболели в почти всички области в страната. Иначе по-рано днес към регионалните здравни инспекции бяха разпределени над 8000 дози "Ремдесивир", а в склада на "Бул Био" има 15 000 дози. Според здравните власти днешната доставка ще задоволи всички потребности в страната.

Два варианта за бъдещето на "Астра Зенека" обсъждат у нас. Всички хора, които искат да си поставят втора доза, да го направят, тъй като от медицинска гледна точка тя е ефикасна, препоръча здравният министър. А за тези, които не искат, ще се вземе решение с коя от наличните у нас да бъде заменена.

"Вариантите са два – или ваксината на "Пфайзер", или ваксината на "Модерна". Няма трети вариант към момента, докато нямаме официална позиция на ЕМА за "Янсен". Няма такива проучвания, това, което направиха държавите, големи европейски държави, взеха такова решение. Нашите експерти в момента продължават да мислят по въпроса и до края на седмицата очаквам експертно становище как да процедираме. Ще се доверя изцяло на волята на експертите", заяви проф. Костадин Ангелов.

Смесването на различни видове ваксини е напълно недопустимо, смятат от Световната здравна организация. Към момента няма клинични доказателства, че това ще предпази човек ефективно.

"Цялата тази дискусия около ваксината на "Астра Зенека" ми се струва по-скоро политическа или по някакъв начин повлияна от други фактори, защото това е една ваксина, която е доказала ефективността си. Това, че се обсъжда даже едва ли не оттеглянето на ваксината в България, за нас е неразбираемо", заяви доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

Според проф. Мариана Мурджева дори и "Астра Зенека" да бъде изтеглена, няма да останат неимунизирани хората с първа игла. По думите и вариант е втората доза да бъде РНК ваксина.

"Един от механизмите, който обяснява тромбозите, е свързан точно с този аденовирус на шимпанзе, за което се счита, че може да агрегира и да предизвиква тромбозата с последващата тромбоцитопения намаление на тромбоцитния брой в кръвта, така че може би една друга платформа, каквато се явяват информационните РНК ваксини би била добра стратегия за имунизация с втората игла", обясни проф. д-р Мариана Мурджева, член на ваксинационния щаб в Пловдив.

Според д-р Мурджева е вероятно до края на годината да имаме изграден колективен имунитет, но при условие, че ваксинационният процес върви добре, има налични ваксини и добра организация. И ако при "Астра Зенека" интересът намалява, то позвъняванията за РНК ваксини към личните лекари не спират.

"Всеки човек, който слуша всички тези възможни връзки, възможни усложнения, е нормално да си зададе въпроса дали точно с тази ваксина би трябвало да се ваксинира и е напълно разбираемо тяхното искане да се ваксинират с нещо, срещу което няма толкова приказки", заяви Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Въпреки всичко обаче д-р Николова има и пациенти, които държат да се ваксинират с "Астра Зенека". Според нея имунизациите трябва да се правят от хора, които познават пациентите си, а именно от личните лекари.

До края на деня се очаква и официално становище на Европейската агенция по лекарствата как ще се процедира с ваксината на "Янсен", която трябва да пристигне у нас в средата на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се проливни дъждове у нас - какво е състоянието на язовирите
Очакват се проливни дъждове у нас - какво е състоянието на язовирите
Лидерът на СДС поиска Движение "България на гражданите" да бъде изключено от ЕНП
Лидерът на СДС поиска Движение "България на гражданите" да бъде изключено от ЕНП