НОВИНИ

Очакват се проливни дъждове у нас - какво е състоянието на язовирите

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 13.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Предвид очакваните проливни дъждове в следващите дни екоминистърът Емил Димитров инспектира състоянието на няколко язовира в страната, както и ВЕЦ-овете в Стара планина. По думите му язовирите и реките у нас са готови да поемат очакваното огромно количество вода. Рисковите водоеми се източват контролирано, така че да се да предотврати евентуално преливане.

Освен прогнозата на синоптиците за продължителни валежи в цялата страна, притеснение създава и очакваното снеготопене.

8 от общо 52 от големите язовири в страната вече преливат, но никъде водоемите не са достигнали критични нива. В язовирите, които вече са пълни, се освобождават обеми, които да посрещнат евентуалните проливни дъждове.

Контролирано източват, без да вдигат нивата в реките, за да може да се подготвят за този сняг, само че сега ще има дъжд и затова ние се подготвяме, за да може да продължим да източваме, каза министърът.

Един от проверените големите язовири е "Христо Смирненски". Той осигурява вода за Габрово и още около 20 населени места.

Предвид прогнозите на метеоролозите от управата на язовир "Христо Смирненски" са предприели контролирано изпускане на водата, което осигурява 2 млн. кубика свободен обем в язовира.

Имаме събирателна деривация, която довежда пет реки в язовира, изключили сме я от може би три седмици, освен това ВЕЦ-ът ни работи на пълни мощности, за да може да преработваме по-голямо количество вода, каза инж. Светла Костадинова – началник язовир "Христо Смирненски".

Няма опасност от преливане и на язовир "Копринка" край Стара Загора. В момента там се поддържа оптимално ниво от 115 кубични метра вода.

Така че, няма опасност от преливане. ВЕЦ-ът сработва така както сме дали график от министерството и се опитваме 17 кубика да минат най-много в момента. 10 отиват към Стара Загора, другите се изпускат към "Жребчево". В случай на необходимост можем до 40 кубика без реките да прелеят, допълни министър Димитров.

По думите на екоминистъра сериозен проблем остават непочистените речни корита на много места в страната, които създават сериозни предпоставки за преливане на реките и наводнения. Това обаче е отговорност на общините и областните управители.

Репортери: М.Дончева, И.Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват погребалните агенции в Пловдив заради скок в цените
Проверяват погребалните агенции в Пловдив заради скок в цените
Експертни съвети решават до края на седмицата за ваксинацията с "Астра Зенека"
Експертни съвети решават до края на седмицата за ваксинацията с "Астра Зенека"