Дончев: Следващото правителство ще реши дали да приеме Плана за възстановяване

от БНТ
19:03, 13.04.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Непосредствената задача, която завършва кабинетът "Борисов 3", е Планът за възстановяване и устойчивост и това трябва да се свърши през следващите две седмици, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в "Още от деня".

На близо 97% е готова версия 3.0 на плана, който бе започнат през лятото на миналата година с участието на експерти, публични консултации по сектори със заинтересованите страни.

"Следващото правителство ще разполага с един завършен план. Негова воля е да прецени дали да го внесе в този вид, да прави ревизия в него, да го доработва или да прави нов план", подчерта Дончев.

Разговаряли са с Европейската комисия, че 30 април не е императивен срок и ще прояви известна гъвкавост. Вицепремиерът подчерта, че планът е национален, а не план на правителството. И препоръча на всички политици, преди да ревизират плана, да го прочетат. Предвиждат се по плана 12 млрд. евро за 5 години.

"Асфалт в плана няма, санирането е малка част от плана, аз твърдя, че българските домакинства имат нужда от подкрепа, за да помогнем техните домове да са по-енергийно ефективни - това, което се случва в цяла Европа, което е препоръчано от Европейската комисия", заяви Томислав Дончев.

Вицепремиерът коментира и електронното управление: "Аз твърдя, че за последните няколко години са свършени някои от най-важните стъпки в посока въвеждане на електронното управление. Ние имаме цели системи, които са изцяло дигитализирани. Ако има нещо несвършено, това, което приемам като критика, е електронната идентификация."

Поясни, че 6 от модулите на Националната здравна информационна система са разработени, време ще отнеме внедряването им.

Заради изборите България е договорила с ЕК отсрочка за представянето на Плана за възстановяване

Две неща остава да се свършат в електронното управление - електронната идентичност и архивите в администрацията трябва да преминат в електронен формат, което отнема време. Такъв проект е заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Томислав Дончев отказа да коментира имена на бъдещи министри и министър-председател, като посочи, че ще ги разберем след няколко дни.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Байдън изтегля американските войски от Афганистан до 11 септември
Байдън изтегля американските войски от Афганистан до 11 септември
Развръзка: Дюните на "Смокиня" не са разорани, според екоинспекцията
Развръзка: Дюните на "Смокиня" не са разорани, според екоинспекцията