НОВИНИ

Готови са учебниците по "Религия - Християнство - Православие" на Светия Синод за 6-и и 7-и клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:45, 13.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

Готови са учебниците по "Религия - Християнство - Православие" на Светия Синод за 6-и и 7-и клас и сега очакват одобрението на просветното министерство. От демократичните промени насам Синодът за първи път пише учебници. В училищата от есента вече се ползват и тези от 1-ви до 5-ти клас.

След като през 2018 г. просветното министерство създава подробни програми за предмета Религия - Християнство - Православие, от Светия Синод решават да напишат свои учебници. Такива не са създавани от 30-те и 40-те години на миналия век. Инициативата е на културно-просветния отдел и митрополитите Гавриил и Йоан. Включват се богослови, учители, историци, иконографи. Така от есента децата от 1-ви до 5-и клас вече учат по учебниците на Синода.

"Посрещнати са изключително радушно от учителите и децата, изключително са им полезни и обучението преминава много занимателно и още по-задълбочено отколкото преди", обясни Десислава Панайотова, експерт "Програми и проекти" към КПО на Светия Синод.

По-малките ученици учат кой е Бог, какво е Сътворението, какво са вярата, надеждата, любовта, защо семейството е ценно, защо църквата е едно голямо семейство. Сега са готови и нови два учебника - за 6-и и 7-и клас. В момента те са единствени за тези класове и чакат одобрението на министерството.

"Много по-обстоятелствено се разглеждат всички детайли от църковната история, това, което е много ново и подробно е Символът на вярата - тоест в какво вярваме, как вярваме и защо вярваме", каза Десислава Панайотова, експерт "Програми и проекти" към КПО на Светия Синод.

Вътре са и седемте тайнства, и притчите Христови. Двата нови учебника трябва да влязат в училищата от новата учебна година. Всички учебници на Синода са безплатни.

От Светия Синод се надяват новите учебници да накарат повече ученици да изберат предмета Религия - Православие.

В момента "Религията" не е задължителен предмет като българския език или математиката, а избираем или факултативен. Родителите трябва специално да декларират, че го избират за децата си. Поради тази причина само около 1% от учениците учат "Религия". Предметът има и още две разновидности- едната е "Ислям", другата е под формата на история на религиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Развръзка: Дюните на "Смокиня" не са разорани, според екоинспекцията
Развръзка: Дюните на "Смокиня" не са разорани, според екоинспекцията
Маколи Кълкин стана татко
Маколи Кълкин стана татко