НОВИНИ

НАТО декларира категорична подкрепа за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:22, 13.04.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова НАТО да помогне на страната му, за да избегне война с Русия. На фона на продължаващото струпване на руски военни около украинските граници Кулеба посети щаб квартирата на НАТО, където пристигна и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

След срещата си с украинския външен министър, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг декларира категоричната подкрепа на НАТО за Киев. Според него действията на Русия са неоснователни, необясними и дълбоко тревожни.

"Русия трябва да спре струпването на военни сили вътре в Украйна и около страната. Трябва да спре с провокациите и незабавно да започне деескалиране на напрежението... Русия трябва да спазва международните си ангажименти. Подкрепата на НАТО за суверенитета и териториалната цялост на Украйна е непоклатима", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Външният министър на Украйна поиска допълнителни санкции срещу Русия и военна помощ.

"Русия трябва да разбере, че Украйна е част от демократичния свят, от Западния свят и Западът няма да позволи на Русия да разруши украинската демокрация и да отнеме суверенитета ни. Това е посланието - много ясно и много просто послание, което нашите приятели и партньори могат да предадат на Русия. Украйна не е част от руския свят и никога няма да бъде", каза Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

За разговори по темата в Брюксел днес пристига и американският държавен секретар Антъни Блинкен. Това е второто му посещение в НАТО в рамките на последните няколко седмици. Преди днешните срещи Вашингтон предупреди Москва да спре с агресивните действия. В противен случай "ще има последствия за нея".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Созопол са приготвили сладко от смокини за Лиъм Нийсън
В Созопол са приготвили сладко от смокини за Лиъм Нийсън
Политическите лидери на неформална среща преди откриването на новия парламент
Политическите лидери на неформална среща преди откриването на новия парламент