НОВИНИ

Утре предстоят разговори за обстановката в Източна Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 12.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски не е получил отговор на свое искане за разговор с руския му колега Владимир Путин по ескалацията на конфликта в Донбас, обяви Киев. Говорител на Кремъл заяви, че не е виждал подобно искане през последните дни.

Външният министър Дмитро Кулеба утре ще обсъди кризата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Там пристига и американският държавен секретар Антъни Блинкен за консултации със съюзниците.

Нямаме отговор на искането си от 26 март за телефонен разговор с Владимир Путин и силно се надяваме това да не е отказ от диалог, заяви говорителка на украинския лидер Зеленски. Според нея през последните дни Русия е струпала 80 000 свои военни по границата на Украйна и в Крим.

Кремъл обяви, че не знае за постъпило украинско искане за разговор между двамата президенти, а предислокацията на войски на собствена територия не трябва да тревожи никого. Вашингтон предупреди Москва, че всяка агресия срещу Украйна "ще има последици" и изпрати кораби в Черно море.

"Питат ни какво прави Русия на границата с Украйна. Отговорът е много прост - ние живеем там, това е нашата страна. Но какво правят Съединените щати с бойни кораби и персонал, които непрекъснато организират нещо в Украйна под егидата на НАТО, на хиляди километри от американска територия - този въпрос остава без отговор", заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Украйна отрече да подготвя силова операция срещу проруските сепаратисти и обвини Русия в дезинформация и търсене на повод за нападение. Според Киев, Москва иска да създаде външен враг преди парламентарните избори през септември и да отклони вниманието от вътрешни проблеми като съдбата на опозиционния лидер Навални. Украински резервисти тренират всяка събота край Киев.

В края на седмицата украинският президент Зеленски ще обсъди кризата с френския си колега Макрон в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър е на победа от титлата
Хебър е на победа от титлата
Принцовете Уилям и Хари с отделни изявления в памет на дядо си
Принцовете Уилям и Хари с отделни изявления в памет на дядо си