НОВИНИ

Проф. Гетов: На хората с първа доза на "Астра Зенека" препоръчвам втората ваксина да е същата

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 12.04.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

На тези, които са получили първа доза на "Астра Зенека", трябва да им бъде поставена и втората доза с цел да бъде завършен ваксиналният курс. Това заяви в "Още от деня" представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Той припомни, че Агенцията е излязла с предупреждение по отношение на лица под 60 години, че не е препоръчителна ваксинацията с "Астра Зенека" поради "доказаната вероятна връзка" за поява на тромботични и тромбоцитопенични нежелани постваксинални реакции. "По всяка вероятност тези лица няма да могат да бъдат ваксинирани с "Астра Зенека".

"Тази ваксина не може да бъде изтеглена от страната, защото трябва да има решение на Европейската агенция по лекарствата", категоричен беше проф. Илко Гетов и уточни, че може да има национално решение за някакъв специализиран подход.

Според него хората, на които е поставена първа доза от "Астра Зенека", но се притесняват за втората, трябва да преценят своето състояние дали са имали някакви нежелани реакции след първата доза.

"Ако са минали 14 дни след първата доза, не са имали никакъв проблем, моята препоръка е те да си се ваксинират с втора доза "Астра Зенека" с цел да бъде завършен цикълът на ваксиниране", заяви д-р Гетов.

По думите му тестът за антитела не е показателен за изградения имунитет. Първата доза играе ролята на фон, а втората доза е усилваща, която създава крайния имунитет.

Въпреки че Германия и Франция са взели решение на хората под 60 години, на които им е поставена първа доза "Астра Зенека", да се постави втора доза mrna ваксина, г-р Гетов препоръча и втората доза да е като първата.

"Нямаме никакви научни доказателства за това, че комбинирането на тези два вида ваксини изгражда необходимия имунитет", подчерта нашият представител в Европейската агенция по лекарствата.

Какво още каза той - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 май ще издават само електронни рецепти за лекарства
От 1 май ще издават само електронни рецепти за лекарства
Ваксината на "Астра Зенека" може да бъде изтеглена от България (ОБЗОР)
Ваксината на "Астра Зенека" може да бъде изтеглена от България (ОБЗОР)