НОВИНИ

Мерките в Европа: Как децата се връщат в училище

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 12.04.2021
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

В още няколко европейски страни ученици се завърнаха в час. На някои се предлагат антигенни тестове за COVID, на други - по-нетрадиционни методи на обучение.

В Чехия в клас се завърнаха учениците от първи до пети клас и тези в предучилищна възраст.

"Разбира се, че сме доволни, че се връщат в училище. Това е голямо облекчение за всеки и основно за децата - очакват го с нетърпение и съучениците им липсват", споделя Нора Одложиликова.

На децата се правят антигенни тестове. Ако резултатът е отрицателен, ученикът участва в уроците, ако е позитивен, личният лекар издава талон за PCR тест. Обучението е ротационно - седмица в клас, седмица дистанционно. Кога другите класове ще се завърнат в час зависи от епидемиологичната обстановка в страната.

В Италия малко над 6 милиона ученици се завръщат от днес в училище. Почти два милиона продължават да учат онлайн.

"Да се върна в клас означава да се върна към живота", казва ученичка.

По-голямата част от Италия е в оранжевата среднорискова зона за COVID. В основните училища се завръщат всички ученици, а в гимназиите от 50 до 75%.

В Гърция гимназиите отвориха врати след петмесечно затваряне. За учениците има комплекти с антигенни тестове. Основните и средните учебни заведения остават затворени.

По-нетрадиционен подход предприеха в Испания. Училище в областта Мурсия съчета чистия въздух с преподаването.

"Предпочитам да съм на плажа, защото тук се чувствам по-спокойно и ми е по-удобно", разказва 9-годишният Антонио.

Учениците са от 3- до 12-годишни, един час продължава 20 минути. За часовете по история доброволци се преобразяват в древноримски войници. Според учителите това, което децата научават тук, после не го забравят.

Основните училищата в Белгия, както и първите два класа на средните училища, ще отворят отново врати след великденската ваканция, която е до края на тази седмица. Децата над 10-годишна възраст са длъжни да носят маска в училище. Учениците на възраст между 14 и 18 години продължават учат 50% присъствено и 50% дистанционно. За учителите се препоръчва да провеждат заседанията си навън, столовете в училищата не работят, ограничени са и часовете по плуване

В Нидерланция училищата бяха затворени в края на миналата и началото на тази годината. Те отвориха отново поетапно през февруари и март. В основните училища обучението е 100% присъствено, а в средните - децата ходят само един ден на училища, през останалото време обучението е дистанционно. Властите в страната решиха учителите да бъдат приоритетно ваксинирани, а на училищата ще бъдат осигурени и бързи тестове.

Във Франция в края на миналия месец бяха приети по-строги ограничителни мерки. Френските власти удължиха великденската ваканция на три седмици. Очаква се в края на април децата от основните училища отново да се върнат в класните стаи, а средните училища ще продължат дистанционното образование.

В Германия все още не е ясно дали следващата седмица, когато свършва великденската ваканция, учениците ще се върнат в клас. Много от провинциите настояват това да стане поне за децата от основните училища. Федерното правителство обмисля въвеждането на бързи тестове два пъти в седмицата за всички училища, в които уроците са присъствени. При повече положителни тестове, училищата ще трябва да бъдат затваряни.

По темата работиха: Емилия Запартова, Десислава Апостолова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загорчич: Не се поколебах дали да се завърна
Загорчич: Не се поколебах дали да се завърна
Кола излетя от пътя и падна в р. Лева край Враца
Кола излетя от пътя и падна в р. Лева край Враца