НОВИНИ

Бургас се отказва от пластмасата

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 12.04.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Регионални
Слушай новината

Голяма част от кафеавтоматите и заведенията в Бургас вече предлагат биоразградими прибори и опаковки за хранене. Причината е нова европейска директива, която забранява 8 вида пластмасови изделия в целия Европейски съюз, включително и в България от това лято. Все още няма влязло в сила общинско решение, но от 3 юли пластмасовите изделия остават в миналото.

Бургас е един от първите градове, които постепенно реши да замени ПВЦ опаковките с картонени.

"Ако искаме да има бъдеще за нас, нашите деца, нашите приятели, ние трябва да направим всичко необходимо да защитаваме природата", заявява собственикът на заведение Георги Мицов.

От 3 юли голяма част от пластмасовите продукти ще бъдат забранени или силно ограничени в цялата страна. Приборите за хранене, чиниите от пластмаса, сламките, бъркалките, кутиите за храна и дори клечките за уши остават в историята.

"Надявам се да се възприеме добре от българските консуматори и да дадем едно ново начало, защото все пак това е планетата на нашите деца. Ние трябва да я направим по-добро място за живеене", категорична е управителката Александра Милчева.

Влизаме в магазин за консумативи за еднократна употреба. Търсим ПВЦ чаши, но откриваме само картонени и биоразградими.

"Продуктите са изработени от целулоза - дървесен материал. Ние не сечем гори, за да произвеждаме прибори. Те са от остатъчни продукти от дървообработването - захарна тръстика, бамбук и царевично нишесте", обяснява Милчева.

С колко обаче ще поскъпне кафето от автомата например?

"Разбира се, има разлика в цената, но тя не е изключително голяма, тя е пренебрежима в рамките на 5-10% максимум. Една масова пластмасова чаша 200 мл струва 1 ст. Същата такава картонена струва 3 ст.", казва тя.

Местната администрация търси различни стимули за бизнеса. Едно от тях е т. нар. "син етикет", който ще се поставя на заведения, включили се в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци.

"Ние ще промотираме на нашите интернет страници, ще имат отличителен белег в "Go To Burgas". Мислим, че това е една добра инициативи и също така ще има и много по-голям ефект, околната среда около нас ще бъде много по-чиста", коментира зам.-кметът на община Бургас Весна Балтина.

А някои от ресторантите отдавна са се разделили с тези изделия при доставката на храна за вкъщи.

"Това по някакъв начин съвсем леко повишава и цената, но всеки трябва да даде, за да има за бъдещето. В африкански държави вече не се употребяват пластмасови опаковки. Какво пречи и тук да бъде направено? Да, ще бъде трудно, но трябва да бъде направено", коментира Георги Мицов.

Оказва се, че идеята за опазване на природата е узряла. В други заведения дори вече използват торбички от царевична суровина при доставки. Поставена във вода, тя се разпада до дни, разказват собственици. И припомнят - найлоновата торбичка се разгражда за 400 години. Затова призовават: нека щадим природата!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасител от Дупница атакува за втори път връх в Памир
Спасител от Дупница атакува за втори път връх в Памир
Разходка из Авиокосмическия парк край Омуртаг
Разходка из Авиокосмическия парк край Омуртаг