НОВИНИ

Разходка из Авиокосмическия парк край Омуртаг

bnt avatar logo
от БНТ
17:22, 12.04.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

По повод днешния празник на авиацията и космонавтиката, влизаме в Авиокосмическия парк край град Омуртаг и в местния Исторически музей.

В центъра на Авиокосмическия парк се извисяват три самолета, устремени към небето, на които е летял вторият български космонавт - Александър Александров. Авиопаркът е създаден именно по негова идея. Открит е официално през 2008 г. по повод 20- годишнината от полета му в Космоса и е известен с единствената по рода си "Алея на авиацията и космонавтиката". По нейното протежение самият Александър Александров и негови руски колеги собственоръчно са засадили дървета.

В парка е изложена и друга авиационна техника, например, стара руска установка на ракета. С подобна през осемдесетте години на миналия век е свален немски безпилотен самолет над бившия Съветски съюз.

Омуртаг е родният град на Александър Александров и в градския Исторически музей се пази полетния му скафандър. Любопитна е историята на попадането му тук.

"79-а година, целият народ ликува, България си има своя космонавт, България е космическа държава, но в Омуртаг като че ли радостта е една нотка по-ниска, защото Сашо не полетя. Той беше дубльор на Георги Иванов и не се наложи да лети.Тогава ръководството на град Омуртаг се обръща към съветските другари и казва приблизително така: "Нашият човек не можа да полети, ако може да ни дадете нещо за спомен от това събитие", руснаците разбира се, широки славянски души, казват: "няма проблеми, ще уредим нещата". Месец и половина по-късно, на Сточна гара Илиянци пристига специална пратка от Москва за ГК на БКП в гр. Омуртаг, приемат пратката, отварят и вътре е полетният космически скафандър на Александър Александров, придружен с писмо сертификат, подписан от зам.-председателя на Академията на науките на Съветския съюз", разказа директорът на музея Мирослав Тошев.

По повод 25-годишнината от полета на Александър Александров, близо до общината в Омуртаг се извисява четириметров паметник в негова чест. Плановете за изграждане на нови кътчета за почивка и детски площадки остават неосъществени. От общината отбягват и темата за бъдещето на Авиокосмическия парк. А идеята отпреди 35 години за изграждане на малък музей на космонавтиката в Омуртаг отдавна е забравена.

"Надявам се бъдещите поколения, сиреч да оставим работа и за тях, да осъществят въпросната идея. Защото на практика ни трябва една малко по-голяма зала, която да бъде използвана за представяне на тези музейни предмети, на тези свидетели на историята, ще кажа аз, защото това е ролята на историята", каза още директорът на музея.

Към момента Авиокосмическият парк остава единственият паметник край Омуртаг, изцяло посветен на българската следа, оставена в Космоса.

Репортер: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бургас се отказва от пластмасата
Бургас се отказва от пластмасата
Показват снимки от полета на Георги Иванов в Музея на космонавтиката в Крумово
Показват снимки от полета на Георги Иванов в Музея на космонавтиката в Крумово