Училищата в страната отвориха врати

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:13, 12.04.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Децата се върнаха в клас. След повече от 20 дни вкъщи днес учениците от първи до четвърти клас са отново на училище. На училище за 2 седмици са и 7-и, и 8-и, и 10-и клас, това са приоритетни класове, защото имат Национално външно оценяване, а 8-и, защото учат езици.

При тази ротация в първа група попадна именно 10-и, а не 12-и клас, защото дванадесетокласниците при предишните ротации вече успяха да се върнат два пъти. Днес първа смяна са първокласниците, а от големите класове 8-и и 10-и клас.

От днес: Връщат в клас част от учениците. Вижте кои други мерки се променят

"Според мен Националното външно оценяване трябва да отпадне, тъй като по-голямата част от времето ние през учебната година сме го прекарали онлайн. Онлайн обучението не е достатъчно, за да ни подготви добре за този изпит", заяви ученичката Весела Димитрова.

Според Ивайло Иванов онлайн обучението не е достатъчно за подготовка за матурите.

"Имайки предвид факта, че миналата година предишният випуск не правиха матури, защото бяха онлайн много по-малко време отколкото сега сме ние, трябва да се вземе предвид", коментира Ивайло Иванов.

"Моето мнение е, че не трябва да отпада материал. Втора година редуваме онлайн с присъствено обучение. Ако се отхвърли материал, не виждам на какво ще се държат матурите, така че считам, че материалът за 7-и клас и 12-и клас трябва да бъде запазен", заяви директорът на 133-о СУ Даниела Борисова.

Целта на мерките е в училище да има до 40% от учениците. При първите ротации шестокласниците бяха в трета група, дори не успяха да довършат обучението си, сега отново са в трета група и ще се завърнат последни, чак към 17 май.

Днес в училищата са разрешени практиките, дуалното обучение, индивидуалните изпити. Във висшите училища също са разрешени практическите занятия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заработиха и закритите части на заведенията, но има липса на персонал
Заработиха и закритите части на заведенията, но има липса на персонал
Арсенал вкара три на Шефилд и го доближи още повече до Чемпиъншип
Арсенал вкара три на Шефилд и го доближи още повече до Чемпиъншип