НОВИНИ

ЕК с коментар след изказване на премиера Борисов за цените на ваксините

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:47, 12.04.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия реагира днес на изказване на Бойко Борисов за цените на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех". През уикенда премиерът коментира, че в началото цената на ваксината на "Пфайзер" е била 12 евро, след това е станала 15.50, а новите договори се подписват на 19.50 евро за доза.

В отговор на журналистически въпрос днес от Еврокомисията отказаха коментар по конкретните цени, изнесени от Борисов. По настояване на компаниите ЕК не огласява договорените цени на ваксините. Говорител на институцията обаче припомни, че миналата година Европейската комисия предварително е финансирала разработването на ваксините, което се е отразило и на договора и цените.

Според Брюксел за 2022 година и след това ЕС трябва да разполага с поне 2 милиарда дози, за да се справи с вариантите на коронавируса и да е готов за имунизация на децата и тийнейджърите.

"Няма да коментираме цените. Нека посоча обаче, че би трябвало да внимавате, когато сравнявате договори, които са от различно естество. Първите договори бяха предварителни и тогава Европейската комисия инвестира предварително в компаниите, за да им помогне да разработят ваксини. А сега последващият договор е от съвсем друго естество, така че двата типа договори не могат да бъдат сравнявани", заяви Ерик Мамер - говорител на Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постиженията на три млади дами, избрали професията на военните
Постиженията на три млади дами, избрали професията на военните
Спасител от Дупница атакува за втори път връх в Памир
Спасител от Дупница атакува за втори път връх в Памир