НОВИНИ

Марияна Николова разпореди проверка на плаж "Смокиня"

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 12.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Екоинспекцията в Бургас прави замерване на плажа край къмпинг "Смокиня". Местни жители сигнализираха, че багери разорават дюни, за да се построи заведение. Инспекторите проверяват спазени ли са всички изисквания за заравняване на ивицата. Проверка назначи и Министерството на туризма, която трябва да проследи има ли нарушения по крайбрежната ивица и какви са те.

Следите от тежкотоварните машини все още личат по пясъка. На заравнената до дюните територия от половин декар до миналия летен сезон са се помещавали четири заведения. Наложило се да бъдат премахнати.

"Тъй като зимата беше много тежка, морето беше изкарало много боклук, беше набразден плажът. Решихме да преместим четирите преместваеми обекта и на тяхно място, тъй като вече са морално остарели, на тяхно място да проведем разговори с инвеститори да направим нова инвестиция", коментира концесионерът на плажа Иван Алексиев.

Разорани дюни: Багер заравнява плажа на "Каваците"

Преди старта на дейностите по плажа концесионерът е извикал сертифицирана фирма по кадастър. Специалисти замерили района.

Те поставили сини колчета като отличителен белег откъде започват дюните. А на няколко метра от тях са поставени и червени отличителни знаци, които показват на строителните машини докъде имат право да копаят.

Концесионерът е категоричен, че дюните не са засегнати. Екоинспектори през целия ден днес правиха повторни замервания на място, за да се установи дали границите са спазени.

Според еколози обаче проблемът с дюните идва още от самото им картиране.

"В специализираната карта на дюните трябваше да бъде панацеята, която да реши веднъж завинаги този проблем. Но тази карта продължава да е непълна, продължава достъпът до нея да е доста ограничен и регионалното министерство вложи уж много усилия да се направи такава карта, но все още тя не е завършена", коментира Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие".

Резултатите от проверката на екоинспекторите трябва да са готови до дни.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола излетя от пътя и падна в р. Лева край Враца
Кола излетя от пътя и падна в р. Лева край Враца
Катастрофа затрудни движението между Разград и Шумен
Катастрофа затрудни движението между Разград и Шумен