НОВИНИ

Разорани дюни: Багер заравнява плажа на "Каваците"

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 11.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Екоинспекцията в Бургас проверява сигнал за разорани дюни на плажа "Каваци" край къмпинг "Смокиня" в Созопол. Местни жители забелязали багери по пясъка, които изравнявали терен край природните образувания.

През целия ден тежкотоварните машини изравняваха пясъчната ивица. След себе си багерите оставяха следи и разкопаваха плажа, което притесни местни жители. Работниците обясниха, че така ивицата се почиствала.

"Изравняване на пясъка, почистване на пясъка. Махане на дъски. Камъни примерно. Просто правим плажове за лятото, това е цялата работа", обясни Тодор Хаджиев, багерист.

Тази заравнена територия на плажа от почти половина декар е в непосредствена близост до дюните. Местните се притесняват, че природните образувания са засегнати.

Поставени са и заградителни колчета, както и тръби за ток и вода. Граждани подали сигнал до екоинспекцията, притеснени, че ще се строи заведение, засягайки дюните. От РИОСВ започват проверка. Концесионерът на ивицата успокои, че повод за притеснения няма.

"Аз няма как да събарям дюни, защото всичко ми е с GPS координати, точки. Преди да започнем това нещо да го правим, извикахме специализирана оторизирана фирма по кадастър, която дойде, защото на око всеки може да сбърка и направи колчета до къде са дюните", каза Иван Алексиев, концесионер на плажа.

Фирмата, която извършва заравнителните дейности, е била инструктирана къде точно може да работи, така че да не засегне дюните. Очаква се от екоинспекцията да направят повторни замервания.

Текст: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо хартията победи машината на изборите
Защо хартията победи машината на изборите
От утре трафикът по магистрала "Тракия" от 5-и до 9-и км ще е двупосочен
От утре трафикът по магистрала "Тракия" от 5-и до 9-и км ще е двупосочен