НОВИНИ

ЦИК е получила около 400 жалби за нарушения в изборния ден

27 процента от хората са гласували с машини на 4 април

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:28, 11.04.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Имената на новите народни представители вече са ясни. Централната избирателна комисия публикува окончателния списък с 240-те депутати, избрани след парламентарния вот на 4 април.

Председателят на комисията Александър Андреев съобщи, че ще анализира целия изборен процес и трудностите, с които са се сблъскали, и ще внесе в Народното събрание доклад с предложения за промени в изборното законодателство.

Анализът на данните показва, че 27% от гласувалите са предпочели машинния вот. Интересното е, че на последните евроизбори точно толкова - 27%, са предпочели машината пред хартиената бюлетина, независимо, че тогава машините за гласуване бяха много по-малко.

На заключителната пресконференция от ЦИК обявиха, че в изборния ден са имали известни трудности, но са успели да изпълнят задълженията си.

В изборния ден са подадени около 400 жалби за нарушения. Според председателя на ЦИК съмненията, че тежката епидемична обстановка и сложните изборни книжа ще възпрепятстват обработването на данните в срок, са опровергани.

"Ние изпълнихме нашите правомощия и нашите задължения, съгласно Изборния кодекс", заяви Александър Андреев - председател на ЦИК.

Прави впечатление, че голямата част от гласуващите са упражнили правото си на глас по традиционния начин с бюлетини, 27% са избрали машината.

А проф. Михаил Константинов коментира в “Денят започва с Георги Любенов”, че сгрешената листа на “Демократична България” във Велико Търново показва защо е ограничено машинното гласуване в Европа.

"Повтарям - няма машинно гласуване. Гласува само град Брюксел и селата наоколо машинно. Това е по-малко от 1% от европейското население. И ако там нямаше хартии, изборът във Велико Търново щеше да бъде касиран. Абсолютен срам, слава Богу, че това не се случи", каза проф. Михаил Константинов, председател на УС на "Информационно обслужване".

14 от избраните кандидати са се отказали от депутатските места - 9-ма от ДПС, трима от ГЕРБ - СДС, двама от "Има такъв народ". Сред тях е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

А голяма част от председателите на другите политически сили избраха да влязат в парламента от софийските райони. Това са Румен Христов от ГЕРБ - СДС, Корнелия Нинова от “БСП за България”, Христо Иванов и Атанас Атанасов от “Демократична България”, Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!”.

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов предпочете Стара Загора, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ - Шумен.

Интересно е, че Мика Зайкова от “Има такъв народ”, която ще е най-възрастният народен представител и ще открие 45-я парламент, е събрала и впечатляващи преференции - почти 83,8 на сто.

Окончателното разпределение на мандатите показва, че ГЕРБ - СДС имат 75 депутати, партията на Слави Трифонов 51, "БСП за България" ще разчита на 43 депутати , ДПС на 30, народните представители на „Демократична България“ са 27, на "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

Очаква се другата седмица президентът Румен Радев да свика новото Народно събрание. Една от първите задачи на депутатите е да си изберат ръководство. След консултации с политическите сили, държавният глава ще започне процедурата с проучвателни мандати за съставяне на правителство.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър поведе срещу Нефтохимик във финала
Хебър поведе срещу Нефтохимик във финала
Красен Кралев връчи златните пояси на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров"
Красен Кралев връчи златните пояси на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров"