Героите в бяло - през погледа на учениците

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
18:20, 11.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Здраве
Слушай новината

Тази снимка, уловена в борбата с COVID-19, ще остане десетки години на оградата на болницата по Инфекциозни болести в София. Талантливи ученици, организирани от фондация "Подлезно", нарисуваха със спрей лекари, за да им благодарят за непрестанния им труд. Изкуството като благодарност към медиците може да бъде открито и по фасадите на други столични болници.

Не можем да ви покажем какво се случва зад стената на Инфекциозната болница. Лекарите са толкова заети да спасяват човешки животи, че не могат да ни отделят време.

"Предполагам, че е много много трудно зад тези стени", каза Димитър Стафидов, "Подлезно".

"Имаше един ден, в който преброихме 3-4 линейки, които влязоха и излязоха", споделя Мартин Николов от 51-о СУ "Елисавета Багряна".

Героите в бяло - през погледа на учениците. Лекарите си приличат. Бели костюми, виждат се само очите им и вечно забързани. Само един лекар се спрял за малко, за да порисува с тях.

"Най-любимият ми детайл е докторите, които се прегръщат - дава един вид усещане, че все едно са спасили току-що живот", разказва Мартин Николов от 51-о СУ "Елисавета Багряна".

"Постоянно минават минувачи, които намаляват с колите си и дават палец нагоре", сподели Димитър Стафидов.

Признание към лекарите стои и на стената на "Пирогов". Колажът на Станислав Беловски "Пиета" с една разлика - Дева Мария е лекар. И всеки ден посреща и изпраща медиците от "Пирогов".

"Това е нашият свят. Това си мисля. На нашето място сме. Ние преживяваме повече време тук, отколкото в домовете си. Не сме спирали. И няма да спрем. Трябва да издържим. Трябва да издържим, защото това се очаква", каза д-р Силвия Чолакова, управител на Медицински център "Пирогов".

Колко точно тежи лекарският дълг - едва ли ще разберем. Но знаем, че благодарността дава сили - да продължат.

"Такава е благодарността. Тя не е думи. Думите са просто шум", споделя д-р Силвия Чолакова.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Красен Кралев връчи златните пояси на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров"
Красен Кралев връчи златните пояси на турнира по борба "Дан Колов-Никола Петров"
"Важното с Флора" - Избори 2021, епизод 2 в YouTube канала на БНТ
"Важното с Флора" - Избори 2021, епизод 2 в YouTube канала на БНТ