НОВИНИ

Присъствено в училищата се връщат учениците от 1. до 4. клас

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 11.04.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

От понеделник започва поетапното връщане на учениците в клас. Заповед на министъра на образованеито вече определи начина на ротация. Първи в клас ще влязат децата от 1-ви до 4-ти клас, заедно с 7-и, 8-и и 10-и клас.

Зари е ученичка в първи клас и чете гладко от петгодишна, но за много деца онлайн обучението е предизвикателство.

"Някои четат на срички, някои четат гладко, някои четат, други не четат. Според мен сме били повече време онлайн, вече не си засичам месеците", споделя Зари.

Зари има още едно предимство – майка ѝ е учител.

"При част от учениците предполагам, че се грижат за тях по-възрастни хора – баби, дядовци, наистина наблюдава се известен дефицит при такива дечица и съответно отново стигаме до присъственото обучение, в което се предполага да бъдат наваксани тези пропуски чрез допълнителни часове", посочи Юлияна Белева – родител.

Над 400 деца утре ще прекрачат прага на училище „Райна Княгиня“ в Пловдив. Изненадата за тях е новият технологичен център, където ще се провеждат часове с добавена реалност.

"По-голямата част от тях, които нямат притеснения, свързани с болни в семейстото, да, имат желание да се върнат", каза Мария Гайдарова - директор на ОУ „Райна Княгиня“.

"Естествено в реалната среда тук в класните стаи е много по-лесно и много по-интересно", уточни Мариана Ковенджиева - начален учител в ОУ „Райна Княгиня“.

Във всички учебни заведения трябва да бъде осигурена дистанция и редовна дезинфекция. Потоците и различните класове не трябва да се смесват в коридорите.

"За учениците изискването е да носят маски по време на междучасията, вътре в класните стаи вече е по преценка на директора", каза Рангел Райчев - РУО-Пловдив.

Продължава и ваксинацията на учителите. За Пловдивско имунизираните преподаватели са около 20%.

Текст: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разорани дюни: Багер заравнява плажа на "Каваците"
Разорани дюни: Багер заравнява плажа на "Каваците"
По-близо до дома: Българските антарктици успяха да напуснат остров Ливингстън
По-близо до дома: Българските антарктици успяха да напуснат остров Ливингстън