НОВИНИ

Индия е новият епицентър на пандемията от COVID-19

Редица държави в опит да ускорят ваксинацията

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:57, 11.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Индия е новият епицентър на пандемията от COVID-19. Днес бяха регистрирани рекорден брой нови случаи - над 150 000. В отговор на това в страната започна "фестивал на ваксината". Франция също планира да ускори имунизацията от понеделник.

С разгарянето на заразата в Индия бяха регистрирани 839 смъртни случая за последното денонощие, което е петмесечен рекорд. Това принуди властите да наложат строги ограничения в движението на хората и затваряне на магазини през този уикенд. Много градове опустяха.

В същото време по призив на премиера Нарендра Моди започна четиридневна кампания, наречена фестивал на ваксината. Властите се хвалят, че имунизирането на населението върви с най-бързи темпове в света, като Индия надминава САЩ и Китай. За 85 дни са сложени над 100 милиона дози, но някои щати съобщават за недостиг на ваксини.

Франция преживява трета национална карантина и също ускорява ваксинирането. Срокът между двете дози на иРНК ваксините се удължава от четири на шест седмици, за да се обхванат повече хора.

Здравният министър Оливие Веран каза, че темповете на заразяване намаляват, но е рано да се отхлабят мерките.

В Нидерландия направиха експеримент с отваряне на лунапарк - за първи път от месеци. Бяха пуснати 2000 билета онлайн, но всеки посетител над 12 години трябваше да си направи тест за коронавирус. Продадени са 75% от билетите и това показва, че не всички хора са готови да се тестват, дори заради любимо забавление.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-близо до дома: Българските антарктици успяха да напуснат остров Ливингстън
По-близо до дома: Българските антарктици успяха да напуснат остров Ливингстън
Бойко Борисов обяви партията си за отличник на изборите (Обобщение)
Бойко Борисов обяви партията си за отличник на изборите (Обобщение)