НОВИНИ

Концесионерът: Няма заравнени дюни край плажа на къмпинг "Каваците" и "Смокиня"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 12.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Няма заравнени дюни край плажа на къмпинг "Каваците" и "Смокиня". Това каза пред БНТ концесионерът на терена.

Жители на Созопол сигнализират, че багери разкопават дюните, докато подготвят плажа "Каваците" за предстоящия летен сезон.

По думите на Иван Алексиев - заравнената близо половин декар плажна ивица е почистване и подготовка за евентуално отдаване на терена под наем за заведения през летния сезон.

Той обясни, че преди да започнат работа багерите, фирма по кадастър е очертала ясно района, който трябва да обработят машините. Очаква се днес от екоинспекцията в Бургас да направят проверка по случая.

"Извикахме фирма "Шуменски кадастър", която ни наби колчета, виждате, бялото, зеленото, червеното. От другата страна, където е подравнено, също набиха. И ги набиха на 2 и половина метра от началото на съществуващите дюни по кадастър. Реално погледнато, изкопната част, която е направена на пясъка в основата и колчетата е на 7 м разстояние. Поради това категорично заявявам, че няма разкопавани и унищожавани дюни на този плаж", каза концесионерът на плажa в къмпинг "Смокиня" Иван Алексиев.

Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие" каза: "В специализираната карта на дюните трябваше да бъде панацеята, която да реши веднъж за винаги този проблем кои имоти попадат в дюните, тъй като има зараждащи се, бели, сиви. Но тази карта продължава да е непълна, продължава достъпа до нея да е доста ограничен и МРРБ вложи уж много усилия да се направи такава карта, но все още тя не е завършена".

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва днес в Монте Карло
Григор Димитров започва днес в Монте Карло
Дейвид Димитров и Микяй Наим спечелиха призовете "Никола Петров" и "Дан Колов"
Дейвид Димитров и Микяй Наим спечелиха призовете "Никола Петров" и "Дан Колов"