НОВИНИ

Акад. Петрунов: Смесването на ваксини от различни видове е неправилно

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 12.04.2021
37412
Чете се за: 01:47 мин.
Здраве
Слушай новината

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно. Това смята имунологът акад. Богдан Петрунов. Той е убеден, че всеки, който е с първа доза на "Астра Зенека", трябва да си сложи и втората.

Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, каза още акад. Петрунов.

В "Денят започва" академикът подчерта, че имунитетът се гради не само на база антителата, а основно на клетъчния имунитет, "така че ако преболедувалите имат добър клетъчен имунитет, няма проблем. Изследванията доказват, че при преболедувалите клетъчният имунитет е добър. Те спокойно могат да се имунизират, заяви акад. Богдан Петрунов.

"Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", каза акад. Петрунов.

Академикът поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма.

"Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец", каза акад. Петрунов.

Около 3,5% от хората по света не могат да се разболеят или много трудно се разболяват поради това, че имат много високо ниво на отделяне на интерферон.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на варненско село излязоха на протест заради съмнителна сделка със земя
Жители на варненско село излязоха на протест заради съмнителна сделка със земя
Експерти: При нови избори част от вълната може да отиде при Слави Трифонов
Експерти: При нови избори част от вълната може да отиде при Слави Трифонов