НОВИНИ

Ваксината на "Астра Зенека" може да бъде изтеглена от България (ОБЗОР)

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:33, 12.04.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ваксината на "Астра Зенека" може да бъде изтеглена от България. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Здравните власти отчетоха сериозен спад на интереса към имунизиране с този продукт. А в началото на следващия месец се очаква доставка на голямо количество РНК ваксини и тогава ще можем да избираме с какво да се ваксинираме.

Символичен е интересът към ваксината на "Астра Зенека" у нас, макар по думите на здравния министър от медицинска гледна точка тя да е ефикасна.

"Ваксините ще бъдат изтеглени, ако няма никакъв интерес към тях. Ще бъдат съхранявани в хладилниците или Булбио, или на РЗИ, или вече съгласно договорите, които имаме подписани от ЕК с фирмите производители ще преценим какво да правим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина, не сме изхвърлили нито една ваксина, което е постижение", каза здравният министър Костадин Ангелов.

В следващите дни трябва да стане ясно как ще се процедира с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направят тези, които искат да получат втора доза от ваксината на "Астра Зенека". Засега няма общоевропейско решение как да се процедира с ваксината. Но по думите на Костадин Ангелов има предложение на португалския здравен министър да бъде прието "Астра Зенека" при хора под 60-годишна възраст да бъде ограничена. След консултации с експертни съвети ще се вземе решение как да се процедира с ваксината на "Астра Зенека" у нас.

"По отношение на тези, които задължително желаят да си поставят ваксината на "Астра Зенека", това също ще го обсъдим и ще вземем решение дали това тяхно желание да бъде удовлетворявано, ако ваксината бъде спряна съответната възрастова група", допълни здравният министър.

Колкото до проблемите с електронния регистър за записване на час за ваксина - в момента е възможно ваксинирането само с Оксфордската ваксина. В София от информационните РНК ваксини няма.

"До края на този месец ще информираме лицата за наличния вид ваксина в съответните ваксинационни центрове, за да не се получава така, че те отиват в центъра и там няма ваксината, която те предпочитат", заяви Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването

Обмисля се алгоритъм, който да улесни личните лекари при получаването на ваксините от РЗИ-тата у нас, за да не се стига до опашки. На 16 април в България се очакват и първите 14400 дози от четвъртата одобрена ваксина в Европейския съюз, тази на "Янсен", а десет дни по-късно още 24 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Гетов: На хората с първа доза на "Астра Зенека" препоръчвам втората ваксина да е същата
Проф. Гетов: На хората с първа доза на "Астра Зенека" препоръчвам втората ваксина да е същата
Корнелия Нинова обвини Борисов, че е изхарчил 5 млрд. лева от фискалния резерв
Корнелия Нинова обвини Борисов, че е изхарчил 5 млрд. лева от фискалния резерв