Георги Свиленски: Промяната може да стане с правителство, не с извънредни избори

от БНТ
19:17, 12.04.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Георги Свиленски, член на Изпълнителното бюро на БСП, определи резултатите от парламентарните избори като тежка загуба за БСП с оглед намеренията и очакванията.

"От срещите, които проведохме събота и неделя, една от констатациите е, че не сме заявили или не са разбрали нашата позиция по време на протестите. Искам да напомня, че всички народни представители бяха на протестите. Лично аз бях на протестите почти през вечер, по-голямата критика е, че не напуснаха парламента в дните на протестите като парламентарна група, но ние стояхме вътре, за да отстояваме промените в Изборния кодекс, които сега се оказаха проблем на изборите. Опитахме се да бъдем гласа на опозицията вътре в парламента", заяви в "Още от деня" той.

Относно това дали са били честни изборите, Свиленски каза, че БСП признава изборите.

"От срещите и от наши наблюдения такова купуване на гласове, каквото се случи на тези избори, може би не е имало никога и никъде, такова безучастно отношение от страна на органите на МВР не е имало", заяви той.

Свиленски коментира резултатите така:

"Резултатите от изборите показаха, че наистина промяната може да се случи, показаха, че Борисов няма да бъде повече премиер, че ГЕРБ повече няма да управлява, сега във всички партии, които влязоха, извън ГЕРБ, е ключът да направят тази промяна."

Георги Свиленски заяви: "Нашата позиция е категорична, ние правителство на ГЕРБ няма да подкрепим. Установяваме, че нашите избиратели искат промяна, тя може да стане с правителство, а не с извънредни избори."

Крум Зарков: Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена

Свиленски коментира евентуална подкрепа за "Има такъв народ".

"Ние ще поставим нашите условия на "Има такъв народ" срещу какво, за какво, ние не можем просто така да си подкрепяме правителство на "Има такъв народ". Ще видим откровеността и искреността на тези партии, които бяха на протеста, дали действително искат да свалят Борисов от власт. Защото ако не предложат правителство, ако не подкрепят такова правителство, което да промени тези неща, значи всичко е било поредната заблуда за българските граждани."

"България трябва да има правителство, което да досвали Борисов от власт, той сега е застанал на първата стълбичка на слизането от властта, трябва да му помогнем да си извърви цялата редичка надолу", беше категоричен Георги Свиленски.

На въпроса дали БСП ще иска да има заместник-министри, ако подкрепят "Има такъв народ", Георги Свиленски отговори:

"Ние участници в правителството няма да имаме, тъй като няма да влизаме в никаква коалиция. Ние ще подкрепим това правителство на базата на тези три или четири реформи - съдебна реформа, нов избирателен кодекс, социална програма, това са спешните мерки, които българските граждани чакат."

Ако вземат трети мандат за съставяне на правителство, БСП ще направи опит да състави правителство, разбира се не от позицията на първа политическа сила, но пак върху същите приоритети, допълни още Свиленски.

"Темата за подкрепата на президентската двойка Радев - Йотова беше внесена отвън като тема преди парламентарните избори. Това е част от кампанията, която се водеше срещу БСП", заяви Свиленски.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Ще издам указ за свикване на НС, след като ЦИК обнародва списъка с имената на депутатите
Румен Радев: Ще издам указ за свикване на НС, след като ЦИК обнародва списъка с имената на депутатите
Отново в клас: 450 000 ученици се върнаха присъствено в класните стаи (ОБЗОР)
Отново в клас: 450 000 ученици се върнаха присъствено в класните стаи (ОБЗОР)