НОВИНИ

ГЕРБ са готови с кабинет и председател на парламента (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:09, 12.04.2021
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Слушай новината

Имената на номинираните от ГЕРБ за премиер, министри и председател на Народното събрание ще бъдат обявени до дни. Още няма отговор дали Бойко Борисов отново ще е начело на правителство. В анализ на изборните резултати от партията обявиха, че ще има промени в ръководството, но отново не посочиха имена.

Победителят е един и това е ГЕРБ - коментираха за първи път след изборите в централата на партията. Според вицепремиера Томислав Дончев това е факт въпреки горещото политическо лято, пандемията и опитите да бъдат омаскарени изборите.

"Като първа политическа сила ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 хиляди български граждани да предложим правителство. Да, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено в следващия парламент, и ще предложим правителство не като политически знак, а правителство, което от ден първи да работи, да решава проблемите", заяви Дончев.

На въпрос кой ще бъде министър-председател в предлагания от тях кабинет, от ГЕРБ не дадоха еднозначен отговор.

"Лидерът на партията победител трябва да си бъде кандидат за министър-председател. Толкова", коментира Даниел Митов.

"Да предложиш за министър-председател някой различен от лидера на партията е малко или много извънредно решение. То може да бъде знак за това, че търсиш подкрепа, може да бъде знак и за друго, че партията е жива, че партията се обновява", каза още Дончев.

От ГЕРБ казаха, че не са водили разговори с никоя друга партия, но припомниха опити за конструкции в предишни правителства като на Беров и Орешарски, които не са били успешни. Не намират за удачни опитите да бъдат заобиколени.

"Повече от четвърт от българските избиратели, отишли до урните, дадоха своя вот за ГЕРБ и опитът ГЕРБ да бъде заобикалян при съставянето на правителство, би могъл да доведе страната до криза", каза още Митов.

От ГЕРБ не отрекоха, че ще има промени в ръководството на партията и те нямало да бъдат само фасадни.

"Промени ще има и персонални, и структурни, и по начина, по който общуваме с хората", каза Дончев.

В партията на Борисов не се притесняват от служебен кабинет, но не намират политическия реваншизъм за добра технология.

"Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет. То извира от всяка пора на президентското тяло", допълни Митов.

От ГЕРБ казват, че биха били полезни и в опозиция. Готови са и на предсрочни избори.

"Ние сме готови, разбира се, но не съм убедена, че това ще е добре за България. Иначе ние сме готови за всякакви варианти, ние сме сериозна партия с достатъчно традиции, много широко експертен потенциал - ние сме готови за всичко", каза вицепремиерът Екатерина Захариева.

Манфред Вебер поздрави Борисов за победата на изборите

Отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинга беше обяснено със серия от разговори с международни партньори. Един от тях е бил с председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер, който е изразил учудване, че партии членки на ЕНП се опитват да вкарат комунистите във властта през задния вход.

"Демократична България" е готова също да реализира мандат, ако им бъде връчен. Може да подкрепи правителство на "Има такъв народ", но само при ясни ангажименти за реформи и разписано споразумение.

"Защото ние не можем да отложим съдебната реформа, не можем да отложим рестарта на регулаторите, само защото някой е предложил правителство, трябва да има ясни ангажименти, които са поети в Парламента", каза Владислав Панев.

Владислав Панев: Възможно е да подкрепим правителство на Слави Трифонов

От БСП и днес потвърдиха, че ще подкрепят правителство на "Има такъв народ", но не на всяка цена. Ще поставят условията си да се обединят за съдебна реформа, изборен кодекс и социални мерки. Георги Свиленски смята, че за смяната на модела Борисов е направена само първата крачка.

"Установяваме, че нашите избиратели искат промяна. Тази промяна може да стане с правителство. Тя с извънредни избори веднага не може да стане", каза той.

Георги Свиленски: Промяната може да стане с правителство, не с извънредни избори

Ако се стигне до връчване на мандат на тяхната партия, БСП ще предложи кабинет - това са поискали структурите на партията след изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима от предаването "Ку-ку" влизат в новия парламент
Петима от предаването "Ку-ку" влизат в новия парламент
От 1 май ще издават само електронни рецепти за лекарства
От 1 май ще издават само електронни рецепти за лекарства