НОВИНИ

Политическите лидери на неформална среща преди откриването на новия парламент

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:12, 13.04.2021 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Представители на политически сили, които ще влязат в парламента, се събраха неофициално, за да решат някои технически въпроси преди първото заседание на новото Народно събрание.

Първото заседание на 45-ия парламент ще се проведе в старата сграда. Това решиха представители на парламентарните сили, избрани на последните избори. Идеята за заседанието е на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която е втора политическа сила. Единствено от първата политическа сила - ГЕРБ, са били против предложението.

Представителите на партии не пожелаха да коментират дали са обсъждали обединяваща фигура за председател на парламента, както и заместници от парламентарните групи.

Уточнихме се по предложение на "Има такъв народ", което беше подкрепено от представителите на всички политически партии с изключение на ГЕРБ, обясни Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ".

Разбира се, че Народното събрание - първото му заседание ще бъде в сградата на НС, пред Цар Освободител, това е истинската сграда на Народното събрание, не в този Партийния дом. Оттам нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да са там и НС да е в сградата на НС. Има колебания в някои парламентарни групи, това явно ще подлежи на диалог. Ние смятаме, че НС трябва да бъде в сградата на истинското НС, а не в партийния комунистически дом, допълни още Йорданов.

На въпрос на БНТ стана ли дума за избор на председател на Народното събрание, той отговори с "не".

Първо, ние не сме обявили коя е нашата кандидатура, явно знаете повече от мен? Аз няма какво да коментирам.

На въпрос за здравословното състояние на лидера на партията Слави Трифонов, Тошко Йорданов отговори, че той е добре и се възстановява от коронавируса.

Тошко Йорданов: Слави Трифонов е добре

От БСП са съгласни първото заседание да е в старата сграда, но тепърва ще обсъждат дали депутатите да работят там и в бъдеще. След срещата не пожелаха да коментират кои ще са техните предложения за заместник -председател на парламента.

Първото заседание ще е в старата сграда, след това новото ръководство ще реши дали ще заседаваме само там оттук нататък, само тук, дали временно. Първо трябва да се закълнем като народни представители и тогава можем да правим всякакви други предложения, обясни Кристиан Вигенин от БСП.

БНТ: Вие на кого сте се спрели като партийна формация за Ваш заместник?

Кристиян Вигенин, член на ИБ на БСП: Тези въпроси четвъртък ще разберете.

БСП предлага Кристиан Вигенин за зам.-председател на 45-ото Народно събрание

Темата за първото заседание коментира и Хамид Хамид от ДПС, който заяви, че партията е подкрепила предложението то да се проведе в новата сграда. Допълни, че все още нямат предложение за зам.-председател за Народното събрание.

От "Демократична България" твърдят, че са взели само организационни решения за първото заседание.

Взехме решение относно организиране на първото заседание на НС на 15 април, всичко ще бъде организирано адекватно, така че 45-ото Народно събрание да започне да работи възможно най-скоро, в първия ден, с уточнен дневен ред, така че на 15-и ще видите, обясни Надежда Йорданова от "Демократична България".

Според "Изправи се! Мутри вън!" няма пречка за провеждане на заседание в старата сграда, в която техниката е извадена. Щели да гласуват с ръка.

ГЕРБ загубиха първото гласуване, първото заседание ще бъде в сградата на Народното събрание с надпис "Съединението прави силата! Това е знак, обясни Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

БНТ: Стана ли дума за обединяваща фигура за председател на парламента:

Мария Капон, "Изправи се! Мутри вън!: Не, категорично не.

Дончев: Следващото правителство ще реши дали да приеме Плана за възстановяване

От ГЕРБ не коментираха след срещата. По-късно в предаването "Още от деня" вицепремиерът Томислав Дончев беше лаконичен.

Вероятно символно има значение, едната сграда е историческа, другата е доста по-практична, каза Дончев.

БНТ: Мая Манолова казва, че това е първата победа?

Томислав Дончев: Поздравявам я с грандиозната политическа победа. Надявам се в парламентарната си дейност да има и други идеи.

Заседания в старата сграда на Народното събрание не се провеждат от 8 месеца. Предстои да стане ясно какво ще реши съставът на новия 45-и парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО декларира категорична подкрепа за Украйна
НАТО декларира категорична подкрепа за Украйна
Проверяват погребалните агенции в Пловдив заради скок в цените
Проверяват погребалните агенции в Пловдив заради скок в цените