НОВИНИ

Първото заседание на новия парламент ще е в старата сграда

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:08, 13.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Първото заседание на 45-ия парламент ще се проведе в старата сграда.

Това решиха представители на парламентарните сили, избрани на последните избори. Те се събраха този следобед на организационна среща за първия ден от мандата си.

Идеята заседанието на Народното събрание да се проведе в старата сграда е била на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която е втора политическа сила. Те настояват и следващите заседания да се провеждат там.

Единствено от първата политическа сила - ГЕРБ, не коментираха решението, но от казаното от участниците в срещата стана ясно, че са били против.

Първото заседание на новоизбраното 45-то Народно събрание ще е в четвъртък - 15 април от 9.00 часа. Това стана ясно, след като днес президентът Румен Радев подписа указ за свикването му.

Очаквайте на 15 април в 8 ч специалното студио на БНТ "45-тия парламент - формулата на властта".

Гледайте първото заседания на 45-тото НС на живо и онлайн на bntnews.bg и в нашата страница във Фейсбук

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото народно събрание това е Мика Зайкова.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание, което ще започне от 9.00 часа, на 15 април, 2021 година. Президентът ще направи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 45-ото народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

След свикването на парламента, според Конституцията, след консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ, да състави правителство.

Няма срок, в който държавният глава да връчи първия мандат, но срокът за изпълняването му е 7 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за опасно време, валежи и бури през нощта и утре
Жълт код за опасно време, валежи и бури през нощта и утре
Тошко Йорданов: Слави Трифонов е добре
Тошко Йорданов: Слави Трифонов е добре