НОВИНИ

Световни имена и тази година на "Опера Оупън" в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 13.04.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Как се прави голям фестивал по време на пандемия?

В Пловдив имат отговор на този въпрос, защото програмата на новото издание на летния фестивал "Опера Оупън" е готова. Артистите ще използват опита от миналата година, за да намалят вредните ефекти от здравната криза.

Тази година фестивалът "Опера Оупън" отново привлича световни имена. Но със сигурност пандемията ще се отрази както на количеството, така и на вида на публиката.

"Тази година ще бъде по-редуцирана международната публика", заяви Диан Чобанов, музикален директор на Държавна опера-Пловдив.

Заради това екипът на операта разчита на технологиите и подготвя специална програма.

"Опера оупън" онлайн. Това е реверанс към всички, които няма да могат да дойдат извън Пловдив и за наша публика, която в последните пет години идваше от чужбина на оперен туризъм", заяви доц. Нина Найденова, директор на Държавна опера-Пловдив.

Четири премиерни оперни спектакъла ще има в рамките на фестивала, те ще имат онлайн излъчване за цял свят. От друга страна пандемията има и благотворно влияние съкращаването на ангажиментите на много артисти, прави възможно участието им в летния фестивал на открито.

"Солисти, които обикновено са с пълен календар 3-4-5 години напред, сега на предложения в последния момент реагират с „да", каза Диан Чобанов.

Така на фестивала ще гостуват отново световни певци като Хосе Кура и Карлос Алмагер, диригентите Якопо Сипари ди Пескасероли и Павел Балев, режисьорът Урсула Хорнер, българските солисти с международна слава Красимира Стоянова и Кирил Манолов. Откриването ще бъде на нетрадиционно място на върха на хълм „Бунарджика".

Автор: Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиъм Нийсън ще снима на една от най-големите яхти в Созопол
Лиъм Нийсън ще снима на една от най-големите яхти в Созопол
Задържаха над 2000 литра контрабандна бира на ГКПП Дунав мост - Русе
Задържаха над 2000 литра контрабандна бира на ГКПП Дунав мост - Русе