НОВИНИ

Михаил Околийски: Не може да бъде поставена втора доза от различна ваксина

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 13.04.2021
8033
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина. Това заяви в "Денят започва" доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България. По думите му няма клинични изследвания, че това ще бъде ефективно. Той коменитра, че цялата дискусия около "Астра Зенека" е политическа, повлияна от "други фактори".

Никой не си даваше сметка какво ще бъде влиянието на коронавируса върху психиката на хората, които го преболедуват, каза доц. Околийски, като цитира изследване на Оксфордския университет и Световната здравна организация, според което всеки трети преболедувал развива някакво психично страдание до 6 месеца.

Изразява се в депресия, паническо разстройство, може да се отключат и по-дълбоки страдания. Те биха имали сериозно въздействие не само върху индивидуално върху човека, но и обществено, което пък води до сериозни социални и икономически загуби, заяви доц. Околийски.

Акад. Петрунов: Смесването на ваксини от различни видове е неправилно

Според него решението трябва да е мултисекторно, тъй като това не е проблем само на здравната система. Въпрос е на политически ангажимент на най-високо ниво. В тази област не трябва да се хабят гръмки думи, а да се инвестират сериозни средства, призова доц. Околийски.

Нужна е и законодателна инициатива в следващия парламент, за да бъде гарантирана безопасността на уязвимите групи, каза още той.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикат "Образование": Няма принцип, по който да бъде намален материалът за матурите и НВО
Синдикат "Образование": Няма принцип, по който да бъде намален материалът за матурите и НВО
Славия и Арда ще определят първия финалист за Купата на България
Славия и Арда ще определят първия финалист за Купата на България