НОВИНИ

Димитър Манолов: Внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост не трябва да се бави

димитър манолов внасянето плана възстановяване устойчивост бави
bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 13.04.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

В студиото на "Още от деня" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира, че забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост ще доведе до това България да не разполага с ресурса, с който да си помогне. Освен това в плана има стратегически цели, за които също няма ресурс, и те ще останат непостигнати.

Той изрази съгласието си с изпълнителния директор на Асоциация на индустриалния капитал в България Добрин Иванов, според когото от особена важност за българския бизнес е да бъде преработен този план и да бъде внесен в срок в Европейската комисия, така че първите средства по този план да бъдат получени в рамките на тази година. Освен това трябва да продължат антикризисните мерки и политики.

По думите на Манолов донякъде аргументите на вицепремиера Томислав Дончев за невнасянето на плана са убедителни, но ситуацията е екстремна и те са нелегитимни. Сроковете за представянето на този документ изтичат много скоро.

Председателят на КТ "Подкрепа" заяви, че синдикатите също имат някои забележки към плана, но те не са драматични, и ще направят предложения за леки корекции, свързани с енергийната ефективност, адресирането на малко средства към човешкия капитал, които сега са крайно недостатъчни.

Заради изборите България е договорила с ЕК отсрочка за представянето на Плана за възстановяване

Противоепидемичните мерки също трябва да бъдат обмислени и да се внимава с тях, за да не се провали постигнатото.

Манолов посочи, че предложенията им ще бъдат внесени в Народното събрание и политиците ще трябва да се разберат и да вземат решения. Следващото правителство на Република България, което и да е то, е наложително да се ангажира с всичко това.

Държавата има нужда от успокояване и икономическо възстановяване, доколкото то е възможно в кратки срокове, и за това е нужно отговорно управление, заключи той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина проф. Мирослава Кортенска
Почина проф. Мирослава Кортенска
Мрачна статистика: Смъртността в България расте
Мрачна статистика: Смъртността в България расте