НОВИНИ

Лидерът на "Възраждане": Машинното гласуване ще промени изцяло ситуацията

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 20.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас

„Възраждане“ ще се яви сама на парламентарните избори. Това заяви в "Денят започва" лидерът на партията Костадин Костадинов.

„Смятаме, че тези формации, които до миналата седмица бяха в управлението, търпят сериозна критика за действията си, които предприеха в управлението на държавата в последните 6 години. Защото ВМРО и НФСБ управляваха държавата още в периода на втория кабинет на Бойко Борисов и са преки носители и отговорници за всички действия на кабинета на Борисов“, каза Костадинов.

Всички станахме свидетели как всичко, свършено в този мандат, беше стоварвано на гърба на големия партньор. И остана незабелязано, че зад големия партньор стоят няколко други по-малко формации, които управляваха цели сектори в българската политика – отбрана и екология, в които имаше най-големи скандали, включително и арести. Точно поради тази причина няма как да седнем да разговаряме с подобни хора, допълни лидерът на „Възраждане“.

Веднага след изборите ние правихме поредица от допитвания. Повече от 97% от нашите избиратели казаха, че не желаят коалиция.

Ние в това отношение сме предвидими, тъй като „Възраждане“ няма нито един купен и корпоративен вот. Зависим от своите избиратели. Ако не се съобразяваме с тяхната воля, няма да присъстваме в политиката, посочи още Костадинов.

Патриотичният вот ще се обедини на тези избори зад „Възраждане“, убеден е Костадинов.

Основен конкурент по думите му са апатията и неверието на българските граждани, че нещо зависи от тях. 32 години от началото на промените огромната част от българите не вярват, че от тях зависи нещо.

Ако аз искам да стана депутат на всяка цена на 11 юли, ще стана. Ще станат и още няколко човека от нашата организация. Но ние не искаме на всяка цена. Това ще унищожи организацията, каза още Костадин Костадинов.

По думите му последните парламентарни избори са били фалшифицирани.

„Ние имаме 2,5% от официалните резултати. Имахме около 1500 застъпника в цялата страна, защото всички наши застъпници бяха доброволци. Във всяка една от секциите, в които имаме застъпници, средният процент на „Възраждане“ е между 5 и 7%. Във всички останали 11 000 секции, защото има 12500 секции в страната, „Възраждане“ има между 0,5 и 1,5%. В чужбина имаме 7,5% и сме пета политическа сила. Казвам, че изборите бяха фалшифицирани. И сега с новото машинно гласуване смятам, че този процент ще бъде унищожен до нула. На практика смятам, че сега това ще даде гаранция за много по-честен вот“, заяви Костадинов.

„Машинното гласуване е това, което променя изцяло ситуацията. Трябваше да бъде още на този вот само машинно гласуване, но в последния момент ГЕРБ промениха Изборния кодекс и направиха и машинно, и хартиено гласуване. И това позволи да има разминаване в резултатите“, добави той.

Поясни, че машинното гласуване има най-големия плюс – два протокола, а не един. Единият в машината, а другият, когато се броят хартиените бюлетини, които излизат от машината.

Според Костадинов, колкото повече българи гласуват в чужбина, толкова по-добре за България.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Безлов: Странно и особено поведение е шефовете на спецслужбите да излязат в отпуск
Тихомир Безлов: Странно и особено поведение е шефовете на спецслужбите да излязат в отпуск
Продължава издирването на пет цивилни лица във връзка с полицейската акция в Пловдив
Продължава издирването на пет цивилни лица във връзка с полицейската акция в Пловдив