НОВИНИ

Фандъкова отговори на исканията за оставка заради недостига на места в детските градини

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:07, 20.05.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заради недостига на места в детските градини "Демократична България" и БСП поискаха оставката на столичния кмет. Йорданка Фандъкова пък обяви, че има забавяния в ремонта или строителството на детски градини именно в районите, управлявани от тези политически сили. За най-показателен пример беше дадена строяща се градина в "Лозенец", където районният кмет е Константин Павлов от "Демократична България".

На изненадваща проверка в строяща се детска градина в район "Лозенец" отиде днес кметът Йорданка Фандъкова. Строежът е започнал още през 2015 г.

"5 месеца се правят сметки, 3 месеца се подписва анекс, това са факти, те могат да бъдат доказани с писмата, които си разменихме. Осигурихме веднага допълнително финансиране от близо 600 хиляди лева, първоначалната стойност беше 3 млн. Но както виждате до ден днешен детската градина не е готова", заяви Йорданка Фандъкова.

Градината е трябвало да бъде завършена още през 2018 г., година преди да встъпи в длъжност, това обясни от своя страна районният кмет от "Демократична България" Константин Палвов.

"Забави ни доста един етап, който се изискваше, тъй като имаше доста недостатъци в проекта те да бъдат изпълнени като допълнителни работи, трябваше да бъдат допълнително финансирани. Това е сложна процедура, която минава през Агенцията за обществени поръчки. Тази процедура свърши през пролетта и аз чакам до няколко седмици, началото на юни да имаме акт 15", заяви Константин Павлов.

Фандъкова даде като пример за забавено строителство и детско заведение в район "Изгрев", управляван от Делян Георгиев от БСП.

"В район "Изгрев" 3 месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация, при положение, че градината е готова. Това са все забавяния и затова аз не мога да допусна да продължим да работим по същия начин", заяви Фандъкова.

"Това за мен е заварен проект от предишното ръководство. Нещо повече - четири дни преди встъпването ми в длъжност е одобрен изпълнителят от временно изпълняващия кмет на район "Изгрев", отговори Делян Георгиев, кмет на район Изгрев.

Въпреки обясненията, че и двата проекта са заварени, кметът Йорданка Фандъкова обяви, че в районите, където има забавяния, в бъдеще строителството ще се следи от заместник-кмета по строителството Ангел Джоргов.

"Всъщност "Демократична България", която иска да управлява София в момента, управлява една трета от София и то районите, в които има най-голям недостиг", заяви Фандъкова.

"Заместник-кметът на София Фандъкова през 2008 година си подава оставката заради 5000 неприети деца. Сега са два пъти повече. Тя е от 15 години, ние сме от 10 пъти по-малко. Така че нека всеки си поема отговорността", заяви Константин Павлов, кмет на район "Лозенец".

А статистиката за всички райони на София тази година показва, че приетите в общински детски заведения деца са малко над 9000, а неприетите - малко над 10 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марина Стефанова – най-добрата ни състезателка по боулинг
Марина Стефанова – най-добрата ни състезателка по боулинг
Започна проверка на всички обществени поръчки в туризма от май 2017 г.
Започна проверка на всички обществени поръчки в туризма от май 2017 г.