НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: Вече има интерес от инвеститори за строежа на детски градини

живо брифинг кмета софия йорданка фандъкова
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 20.05.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети днес детска градина, която се изгражда в кв. "Лозенец".

„Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация. Това е детска градина в един гъсто населен район, в който има много млади семейства“, посочи кметът.

Фандъкова уточни, че това е детска градина, която е трябвало да бъде завършена септември 2020 г. Ще приеме деца през септември 2021 г.

„Осигурихме веднага допълнително финансиране от 600 000 лева, след като ни беше поискано. Първоначалната стойност беше 3 млн. лева. Всички средства са осигурени, но детската градина не е готова“, акцентира Фандъкова. И допълни, че там очакват да бъдат приети 150 деца.

Тя потвърди, че са водени многократно разговори с районния кмет и призова той да даде яснота защо изграждането на сградата за бави.

Йорданка Фандъкова коментира, че въпросът с недостига на места в столичните детски градини и ясли може да бъде решен само със строителство и отваряне на нови места. Тя отново призна, че строителството на някои детски градини се бави чувствително.

Столична община ще включи и частния бизнес в изграждането на детски градини

Фандъкова потвърди, че в следващите дни ѝ предстои среща с представители от Асоциацията на предприемачите. „Целта е да ги насърчим, да видим интереса на инвеститорите да могат те да строят детски градини на партерни и първи етажи“, уточни тя.

„Нещо, за което аз се борих. И се промени наредбата на Министерството на регионалното развитие, което вече е възможно“, заяви тя.

„16 детски градини се строят в този момент. Предстои да започнат още десетки детски градини, за които съм се борила и съм осигурила финансирането. Но трябва някой да контролира и да постигне резултат“, коментира кметът.

Има вече интерес от страна на инвеститори, призна още Йорданка Фандъкова.

„Възложила съм на главния архитект да работи персонално с всеки, който пожелае, и съм готова да разработим модели, по които общината да придобива в най-засегнатите райони, тези с най-голям недостиг, за общински детски градини такива помещения. Това със сигурност също ще помогне. Но най-важно е да се строи и да се работи усилено и в срок“, уверена е тя.

Излезе първото класиране за градините и яслите в София

Вчера съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради проблемите с приема в детските градини и недостига на места.

„Това е моят отговор - да дойдат тук, да видят как управлява „Демократична България“, защото тук управлява „Демократична България“. Те искат да управляват или не могат или не искат да работят. Постигат се резултатите наистина с работа и затова ви поканих да видите на място как се работи“, каза още Йорданка Фандъкова в район „Лозенец“.

„За да решим този проблем, трябва да се работи непрекъснато и всеки да носи своята отговорност. Представяте ли си, ако не беше осигурено финансирането, ако те трябваше да осигуряват и финансирането. Не казвам, че го забавят нарочно, защото никой няма интерес да го направи. Казвам, че това е капацитетът“, допълни още кметът на София.

„Моята отговорност я нося всеки ден, защото всички родители ми пишат на мен. Мен ме боли за всяко едно семейство, чието дете не може да отиде на детска градина, защото съм майка и баба и разбирам какво означава това за семейството. Всички трябва да работим, за да ускоряваме и увеличаваме местата“, каза още Йорданка Фандъкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Пенев води свой любимец в ЦСКА
Любо Пенев води свой любимец в ЦСКА
Граничари откриха над 95 кг марихуана в Свиленградско
Граничари откриха над 95 кг марихуана в Свиленградско