НОВИНИ

Излезе първото класиране за градините и яслите в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:48, 17.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от половината деца, кандидатствали за ясла или детска градина в София, не са приети на първо класиране. Все пак остават незаети 3300 места, но те включват и подготвителните групи. Класирането излезе днес в 17.00 ч., а родителите ще бъдат уведомени до полунощ чрез имейл.

Точната бройка на неприетите деца е 10252, от 22445 кандидатстващи. Приетите са 9907, а разликата 2286 деца идва от тези, които кандидатстват само за преместване. За сравнение миналата година неприетите са 7911, но при кандидатствали 18806.

Според Мария Минчева от дирекция "Образование" тази година желаещите са много повече и заради ваучерите в размер на почти 300 лв., които държавата отпуска за неприетите.

Имаме ръст в броя на свободните места, както в яслени групи, така и за 1-ва група, за яслени групи в сравнение с 2020 г. броят е повече с 496, а за 1-ва градинска с 920 повече места, каза Мария Минчева, дирекция "Образование".

Обещанието е до края на годината да бъдат разкрити още 1083 места, но и тази бройка няма да реши недостига.

Протест пред Столичната община заради повторното отваряне на системата за детските градини

Новият кмет по образование и култура на Столичната обеща мащабна работа по проблемите и посочи конкретни действия с които започва.

Притокът на млади семейства в София е голям, факт. Така че този проблем ще става все по-голям. Още тази седмица ще направя среща с главния архитект, при него има постъпили заявки от инвеститори, които искат да правят детски градини, каза Мирослав Боршош, зам.-кмет по образование и култура, СО.

Боршош покани на среща в края на месеца и майките от родителските организации, които днес присъстваха на класирането. Те отново попитаха какво е правното основание за допълнителното отваряне на системата и заплашиха общината със съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре: С приоритет за ваксинация са хората над 60 г. и хронично болните (ОБЗОР)
От утре: С приоритет за ваксинация са хората над 60 г. и хронично болните (ОБЗОР)
Създават нов стрийминг гигант за 43 млрд. долара
Създават нов стрийминг гигант за 43 млрд. долара