Протест пред Столичната община заради повторното отваряне на системата за детските градини

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:25, 14.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Родители протестираха пред Столичната община, несъгласни с решението системата за кандидатстване в ясли и детски градини в София да бъде отворена за три допълнителни дни. Според недоволните това е в разрез с всички законови права на кандидатстващите. Обяснението на общината е, че около 10% от родителите не са попълнили адресите си и това е наложило отварянето на системата.

Родителите са недоволни, че системата не само беше отворена за добавяне на въпросните критерии, а и с възможност за смяна на кандидатури, което изцяло променя възможностите за влизане в детски заведения и обезсмисля труда на хиляди родители, загубили от своето време да смятат и подреждат за по-голям шанс.

И все пак най-важната точка е, че няма достатъчно места в детските градини, което носи допълнително напрежение. Всеки родител буквално трепери за мястото на детето си, а много са на ръба на класираното. По думите на родителите след отварянето сега са се появили над 200 нови кандидатури.

"Няма логично обяснение защо общината застава на страната на хора, които все пак са пропуснали нещо, недоуточнили са и пренебрегнали всички, които са спазили правилата и сроковете и им намалява шансовете в момента по един абсолютно некоректен начин", смята Светослав Делчев.

Недоволство: Родители не са съгласни с отлагането на класирането за детските градини

От общината казаха, че критерий К2 за Постоянен или настоящ адрес на територията на административния район на детската градина на поне единия от родителите/настойниците - 1 т. не е попълнена от 2481 родители.

"Имаме много основателна причина за това. Ние, след като затворихме системата, имаме ангажимент да проверим дали всички критерии правилно са попълнени или зададени, това се случва всяка година, в предходните обикновено тези корекции са били надолу, защото не се проверяваха автоматично и те са заявявани от родителите, но са проверявани ръчно с помощта на колегите от районната администрация. Сега установихме, че при много родители липсваше заявен критерий К2, което е за прилежащ район", обясни заместник-кметът по "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" Генчо Керезов.

Окончателно системата затваря утре в 17.00 ч. Днес по-рано недоволни родители се събраха и пред 30-а детска градина "Радецки" в район "Изгрев". Те са недоволни, защото ремонтът там се бави вече повече от 5 месеца.

Крайният срок за реконструкцията на детска градина "Радецки" в квартал "Дианабад" е бил през декември миналата година. 118-те деца от детската градина временно са разпределени в две други градини, а приетите през ноември 2020 г. все още не могат да я посещават.

"Синът ми, набор 2018, беше приет, вследствие на което ние оттеглихме един договор за частна градина, но тази градина не отвори и се наложи да търся по спешност", каза Бойка Джеркезанова.

"Детенцето ми беше прието януари - втора яслена, то ходеше на частна, но там имахме двумесечен срок за предизвестие и ние пуснахме предизвестие, и в крайна сметка увиснахме", коментира Анета Генова.

"Имаме обещания много, и на хартия включително, от кмета, че ще приключи ноември, декември, март, април", допълни Мариана Петова.

Възложител на проекта е районната администрация "Изгрев". Кметът Делян Георгиев обаче обясни, че поръчката за този проект е заварена.

"Строително-монтажните дейности са приключили, но незнайно защо строителят бави документацията за въвеждане на обекта в експлоатация. След многократни разговори с него, видяхме, че няма ефект и му наложихме санкция от 200 000 лв.", обясни Делян Георгиев.

От фирмата изпълнител ни изпратиха писмен отговор, в който се казва, че вече са изготвени всички необходими документи за Акт 15 и те трябва да бъдат съгласувани от съответните дружества и институции. С точен срок за пускането на детската градина обаче не се наемат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дами играят футбол благотворително
Дами играят футбол благотворително
Почина академик Димитър Клисурски
Почина академик Димитър Клисурски