НОВИНИ

Какви са изискванията за туризъм в Гърция след въвеждането на по-леки мерки

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 14.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Гърция отваря врати за туристи - официалният старт на летния сезон е утре, но първите желаещи да се насладят на гръцките плажове вече пристигнаха в страната.

Първите любители на гръцкото море вече са на плажа. Днес в страната се открива туристическият сезон и се слага край на голяма част от ограниченията. В Гърция могат спокойно да влизат, без да подлежат на карантина: ваксинираните, които имат сертификат; преболедувалите, които имат документ, доказващ наличието на антитела; както и тези, които са с отрицателен тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Тестове са нужни и за децата над 5 години. Тези условия важат и за пътуване по вода и въздух до островите, с изключение на Лефкада, Саламина и Евия.

Гръцкият министър на туризма обяви, че страната "вдига котва". Гърция разчита на туризма за голяма част от БВП и Атина направи мащабна рекламна кампания, с която да привлече хора от цял свят. Харис Теохарис подчерта, че страната му е безопасна и се взимат всички необходими мерки за опазването на здравето на местни и туристи.

"Нашето послание не е, че пандемията е приключила. Но полагаме огромни усилия, за да намерим начин да се върнем към нормалността. Готови сме за реакция при всякакъв сценарий - при нужда ще спазваме стриктни мерки", заяви Харис Теохарис, министър на туризма на Гърция.

Магазините вече ще работят със стандартно работно време, отвориха врати и заведенията, но таверните ще останат без жива музика до края на месеца. Музеите също заработиха, но както там, така и навсякъде на закрито, е задължително носенето на маска. Вечерният час остава в сила, но вече е от 30 минути след полунощ до 5.00 ч. сутринта. Очаква се до месец да бъдат ваксинирани всички служители в туристическия сектор.

Автор: Йорданка Бакалска, Джанан Дурал

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 лв. удари килограмът на черешите в Бургас
30 лв. удари килограмът на черешите в Бургас
Назначиха нови заместник-министри в седем министерства
Назначиха нови заместник-министри в седем министерства