НОВИНИ

Времето остава с повишена опасност от градушки

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 14.05.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за временно интензивни валежи от дъжд вчера най-значителни количества бяха измерени в Кнежа - 29 литра на квадратен метър.

И днес, след слънчевото утро, в близките часове отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще има и условия за градушки, на повече места в Югоизточна България и Южното Черноморие.

Максималните температури ще са между 22° и 27°. Ще духа слаб до умерен западен вятър, на морския бряг ще се ориентира от юг.

До полунощ на отделни места все още ще превалява. След полунощ облачността ще започне да се разкъсва. Ще бъде почти тихо. Минималните температури в повечето райони ще са между 8° и 13°. Максималните температури съвсем слабо ще се повишат в повечето райони ще са между 23° и 28°, по-ниски по Черноморието от 18° до 20°. Температурата на морската вода е 13° - 15°. Вълнението на морето ще е слабо. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България - до умерен вятър от изток-югоизток.

В събота до обяд ще преобладава слънчево време, но по-късно отново ще започнат валежи, главно в западната половина от страната. На отделни места там ще са интензивни и придружени от гръмотевични бури. В 7 области е обявено предупреждение от първа степен за количества до 25 литра на квадратен метър.

И в планините след обяд облачността ще купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, в Рило-Родопската област - интензивни, валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки.

Ще духа умерен вятър от юг-югоизток, който временно ще се усилва. Максималните температури в курортите от 8° на Алеко до 14° - 15° в Пампорово и Боровец.

Предимно значителна ще бъде облачността в Западна и по-голямата част от Централна Европа, както и на Апенинския и Скандинавския полуостров ще има валежи от дъжд, в Алпите от сняг, на много места ще има и гръмотевични бури. След обяд и в много райони от Балканите ще превали и прегърми. Предимно слънчево ще бъде на Пиренейския полуостров и по Средиземноморието.

През следващите дни времето ще се задържи без съществена промяна с повече слънце сутрин, а след обяд и до полунощ с краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Остава повишена вероятността за локални по-интензивни валежи. В неделя ще вали главно в централните и източните райони, в понеделник - в Северна България и планините, а във вторник отново на много места. В сряда ще превалява вече главно в Южна България и на изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначени са двама заместник-министри на енергетиката
Назначени са двама заместник-министри на енергетиката
ESPN придоби ТВ права за Ла Лига в рекордна сделка
ESPN придоби ТВ права за Ла Лига в рекордна сделка