НОВИНИ

Ректорите искат присъствено обучение на студентите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:00, 14.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Образование
Слушай новината

Национално външно оценяване след 10-и клас ще има, каза днес просветният министър проф. Николай Денков, защото то е заложено по закон. Той ще разговаря със здравния министър да се разреши на ректорите сами да решават дали студентите да учат присъствено. Това стана ясно след среща с председателя на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

След кратката среща на министъра и ректора на Софийския университет стана ясно, че ректорите искат присъствено обучение на студентите, което да се въвежда по тяхно решение.

"Където има възможност, там където е необходимо да възстановим всички лекции и упражнения. Това трябва да бъде решение на висшите училища, защото студентите, които не са от същия град казват, че могат за последния месец да си осигурят квартири, затова нека да има такава възможност, но да не е задължително", каза председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

Проф. Денков обеща да съдейства пред здравния министър. Колкото до връщането на всички ученици в клас - вървят разговори със социалните партньори и се очаква решение на здравния министър. Министър Денков коментира и настояването на някои родители и десетокласници да няма изпит след 10-и клас.

"Външно оценяване за 10-и клас трябва да има по закон, никой министър не може да отмени закона. Миналата година с решение на Народното събрание имаше еднократна отмяна, но тази година нито е поставено такова искане. Така че категорично НВО ще има и никой не може да си позволи да го прескочи", каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Колкото до края на учебната година за 1-и до 6-и клас, която по заповед с удължена с две или три седмици, министърът каза, че до дни ще се излезе с решение ще бъде ли наистина така.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров обяви избраниците си за контролите с Франция, Русия и Словакия
Ясен Петров обяви избраниците си за контролите с Франция, Русия и Словакия
80-годишен мотоциклетист пострада тежко при катастрофа
80-годишен мотоциклетист пострада тежко при катастрофа