НОВИНИ

БАБХ няма основание да глоби кмета на Кричим заради бездомните кучета

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 14.05.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните няма законово основание да глоби кмета на Кричим заради уличните кучета в града. За БНТ от агенцията съобщиха, че общината има програма за овладяване на популацията на бездомните животни и я изпълнява.

Кметът на Кричим възмути природозащитниците, след като предложи санкции за всеки, който храни безстопанствени кучета и котки.

Уличните кучета в Кричим се събират основно на три места, а напоследък зачестяват случаите, в които стават агресивни. Дъщерята на Пенка е нахапана навръх Великден, а преди дни майка на новородено е поредната нападната.

Според кмета именно практиката да се хранят улични кучета ги прави агресивни, защото охранявали мястото, където очакват дажбата си. Смята, че ако храненето спре, те ще се разселят.

Някой ако знае, че някъде не получава нещо, той няма да стои там. Не казвам, че някой трябва да ги хваща, да ги кара, да ги унищожава, да ги дави, да ги стреля или да ги блъска с колите, обяснява Атанас Калчев кмет на Кричим.

Галя Конзова е треньор на кучета. Смята, че трябва да се постъпи точно обратното - да се определят места за хранене.

Докато се реши проблемът, съвсем хуманно може да се отредят места за хранене на тези животни и те биха се интегрирали към тези места. Могат да бъдат подбрани да са безопасни за деца, които се страхуват от кучета, да са далеч от училища, детски градини, смята треньорът.

На този фон няма изгледи в Кричим да бъде изграден приют за безстопанствени животни. Кметът посочва, че общината няма възможност да поеме такъв финансов ангажимент, защото изплаща кредит.

Тук на кметовете ни се вменяват единствено и само ангажименти, които не са финансово обезпечени и няма как аз, за сметка на вдигането на местните данъци и такси, да обслужвам интересите на организации било то природозащитни, било то организации, свързани с защита на животните, казва кметът.

Има законова база, която много добре пояснява как точно и какъв е механизмът за овладяване на безстопанствените кучета. И тази нормативна база в никакъв случай не включва елиминирането на храната на кучетата. Това всъщност е абсолютно нехуманно, а дори да бъде изпълнено, в едно
населено място винаги има отпадъци, те биха се възползвали от тях и това не е начинът, по който да решат проблема, смята Галя Конзова.

Дали в Кричим ще се въведат глоби до 500 лв. за хората, които хранят бездомни животни, ще решат общинските съветници.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Белберов: Минах през тежка контузия, но нямам колебания
Петър Белберов: Минах през тежка контузия, но нямам колебания
Нетаняху се закани Хамас да плати висока цена за конфликта
Нетаняху се закани Хамас да плати висока цена за конфликта