НОВИНИ

Кметът на Кричим предлага глоба до 500 лв. за хора, които хранят бездомни кучета

bnt avatar logo
от БНТ
22:48, 13.05.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Глоба от 50 до 500 лв. за хората, които хранят бездомни животни. Предложението е на кмета на Кричим Атанас Калчев, а причината са сигнали за агресивни кучета и нападения в града. Идеята му обаче предизвика вълна от възмущение сред природозащитниците в социалните мрежи.

Майка на новородено вчера е нападната от безпризорно куче в Кричим, а дъщерята на Пенка е нахапана навръх Великден.

Също ходя да си пазарувам от този магазин и на връщане, и на отиване се оглеждам, дори минавам от другата улица, за да не стане пак някаква поразия, обяснява Пенка.

Според кмета именно практиката да се хранят улични кучета ги прави агресивни, защото охранявали мястото, където очакват дажбата си. Смята, че ако храненето спре, те ще се разселят.

Някой ако знае, че някъде не получава нещо, той няма да стои там. Не казвам, че някой трябва да ги хваща, да ги кара, да ги унищожава, да ги дави, да ги стреля или да ги блъска с колите, казва Атанас Калчев, кмет на община Кричим.

Галя Конзова е треньор на кучета и определя кметската идея като нехуманна. Според нея докато проблемът се реши на уличните животни могат се определят места за хранене.

И те биха се интегрирали. Тези места могат да бъдат подбрани да се безопасни за деца, които се страхуват от кучета, да са далеч от училища, детски градини, казва треньорът.

Идеята на кмета за санкции обаче намира поддръжници в града.

Има хора, които ги е страх да идат на работа. Малки деца да ходят на училище. Аз съм "За" да се глобяват хората, които ги хранят, смята Евдокия Шутева.

Кметът няма информация колко са уличните кучета в Кричим. Предложението му тепърва ще се дискутира, а крайната дума имат общинските съветници.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И слънце, и гръмотевични бури днес
И слънце, и гръмотевични бури днес
Царско село и Ботев Пд си поделиха точките
Царско село и Ботев Пд си поделиха точките